Allt färre får hjälp av brottsofferjouren

Ulla Ravell utanför de nya lokalerna i Täby C.
Ulla Ravell utanför de nya lokalerna i Täby C.
Fler brott anmäls – ändå får Södra Roslagens brottsofferjour allt mindre att göra. Det vill de som jobbar med jouren ändra. För att vända utvecklingen ska de bli synligare för allmänheten.

Antalet anmälda brott har ökat i Roslagen de senaste åren. Ändå har Södra Roslagens brottsofferjour mindre att göra än någonsin.

– Förra året hade vi 50 procent färre ärenden än året innan, och i år är det ännu färre, säger Ulla Revall, samordnare på brottsofferjouren.

Förklaring är enkel. Det är inte att antalet brottsoffer minskat, istället är det så kravet på polisen att förmedla kontakter till brottsofferjourer tagits bort. Något som polisledningen nu lovat att införa igen. Men än så länge har det inte gett genomslag.

I Roslagen är brottsofferjouren inte tillräckligt känd för att få brottsoffer att söka sig dit på egen hand. Men det vill de som jobbar på jouren ändra på.

Nästa år flyttar de in till en ny lokal i Biblioteksgången i Täby centrum. Det gör att de kommer närmare polisen och blir synligare för allmänheten eftersom fler människor passerar.

– Jag hoppas att folk ska komma in och prata, även om de inte är brottsoffer, så att vårt namn sprids, säger Ulla Ravell.

Som samordnare jobbar hon 30 procent och är jourens enda anställde. Resten av de som jobbar gör det som volontärer. Verksamheten finansieras av kommunbidrag från Roslagskommunerna. Något som gör jourens arbete osäkert, eftersom man aldrig vet hur ekonomin ser ut nästa år.

För att ändra på det försöker jourens styrelse få till ett avtal med kommunerna om ett fast samarbete, liknande det som vissa kommuner har med kvinnojourerna.

– Danderyd och Vallentuna är positiva till det, det skulle ju underlätta för dem. Täby och Österåker har inte svarat, säger Ulla Revall.

Och Vaxholm?

– De har inte visat något intresse. Men vi stänger inte dörren.

Med den nya lokalen och ett bättre samarbete med kommunerna hoppas Ulla Ravell att arbetet med jouren ska ta ny fart. De har nämligen en viktig funktion att fylla anser hon.

– Vi erbjuder samtalsstöd, och kan hjälpa till med att söka skadestånd eller överklaganden. Det kan vara en djungel för brottsoffer, säger Ulla Ravell.