Färre inbrott i Tyresö under sommaren

2014 var ett mörkt år och bostadsinbrotten i Tyresö låg på rekordnivåer.

Men hittills i år har inbrotten varit färre och minskningen var tydlig också i juli.

Samtidigt drabbas Vendelsö på andra sidan kommungränsen rejält hårt.

Bostadsinbrotten har stadigt ökat år för år i Tyresö de senaste åren, men kanske är en vändning på gång.

Totalt har det skett 52 fullbordade inbrott i Nackas polisdistrikt under juli månad, men bara nio av dem har anmälts i Tyresö, utspritt på olika adresser i kommunen.

– De nio som fått inbrott är nästan enbart villaägare och moduset har till viss del varit att tjuvarna lyft ut hela fönsterkassetterna och tagit sig in.

– Men bara nio inbrott för hela juli månad är väl bra i Tyresö tycker jag, säger Helge Dahlin, tillförordnad biträdande lokalpolischef vid Nackapolisen.

Mellan den 1 januari och 1 augusti i år har det skett 61 inbrott och ­inbrottsförsök i Tyresö. Det kan jämföras med fjolårets motsvarande siffra på 85.

Varför inbrotten plötsligt minskat i Tyresö har Helge Dahlin inget rakt svar på.

– Men tidigare år har ­Tyresö även haft en del ­inhemska inbrottstjuvar, som bott i Tyresö och känt till kommunen, som begått en del av brotten.

– Om det är så att några av dem kanske sitter inlåsta nu och att det minskat inbrotten, det vet jag inte, säger Helge Dahlin.

I västra Trollbäcken har man sedan tidigare börjat dna-märka värdesaker och satt upp skyltar om dna-märkning. Claes Stjernström, brottsförebyggare vid Tyresöpolisen, ­berättade för Lokaltidningen Mitt i 2014 att detta kraftigt minskat inbrotten i just västra Trollbäcken, men att bostadsinbrotten totalt i fjol hade hamnat på rekordnivåer.

I villakvarterens Vendelsö, på andra sidan Tyresös kommungräns i söder, skenar inbrotten just nu.

I juli hade hela Haninge ett 30-tal bostadsinbrott, och den absoluta merparten var i Vendelsö.

– Det har ökat så pass mycket i Vendelsö att vi reagerar. Vår inbrottskommission på Södertörn kommer att dra igång igen redan nu i stället för den 1 september, inte bara på grund av läget i Vendelsö men självklart till viss del, säger Pär Lundqvist, biträdande närpolischef i Haninge.

Fakta

Villainbrott­ i Tyresö:

Källa: Brå