ANNONS

Färre lärare när skolorna börjar

Ekvationen ökade lönekostnader i kombination med en icke höjd skolpeng har verkligen ställt krav på rektorernas förmåga att bolla med både siffror och resurser inför höstens skolstart.
ANNONS

Före sommaren berättade Lokaltidningen Mitt i att många rektorer i Tyresö fruktade vad konsekvenserna av en oförändrad skolpeng skulle innebära för deras verksamheter.

Det värsta tänkbara scenariot var att personal skulle behöva sägas upp. Detta är något man dock lyckats undvika i samtliga skolor.

Magnus Duvnäs, rektor på Strandskolan, har lyckats undvika att säga upp någon lärare, men menar att förändringar i lärarkåren till skolstarten kommer att märkas.

– Om man inte får en uppräkning av pengar och ökade lönekostnader så är det klart att man måste se över sin organisation och göra effektiviseringar, och det är något jag har blivit tvungen att göra, säger Magnus Duvnäs.

På skolan finns bland annat visstidsanställningar som han inte har förlängt och ett antal föräldraledigheter som inte har ersatts med vikarier.

Även Kumlaskolan är en av de skolorna som ser konsekvenser av att skolpengen inte höjts.

– Vi har inte extrapersonal i den utsträckning vi skulle behöva. Barn som har det svårt behöver extra hjälp för att klara skolan, något vi skulle kunna ha kvar om vi fått en uppräknad skolpeng. Men lärare är det sista man sparar på, säger rektor Björn Åkerblom.

– Vi får vända ut och in på oss själva och stödja och hjälpa med de befintliga resurser vi har. Men jag tycker att vi står ganska rustade inför hösten även om man önskat att man var ett par huvuden till. Men om det fortsätter på samma sätt framöver kommer det att bli tuffare, säger han.

Barn- och utbildningschefen Anita Brynje håller med om att det gjorts anpassningar inför höstterminen men tycker att hon ändå fått positiva singaler från skolorna.

ANNONS

– Jag bedömer att de är väl rustade inför hösten och att de klarat av att göra en bra planering. Vi har jättebra personal på plats som är duktiga på att organisera om och ändra styrkorna och se över scheman och ­effektivisera och ha personal där de behövs bäst, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.