ANNONS

Färre ledamöter på nästa regionfullmäktige

Landstingshuset på Kungsholmen i Stockholm
Fullmäktigesalen i landstingshuset på Kungsholmen kommer att vara luftigare under nästa sammanträde.
Samtliga partier har enats om att kraftigt dra ner på antalet ledamöter som sammanträder i nästa regionfullmäktige.
Antalet ledamöter som sammanträder kommer vara 85 stycken i stället för ordinarie 149 stycken.
ANNONS

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de som kan arbeta hemma i Stockholm ska göra det. De rekommenderar även att äldre ska hålla sig hemma.

Därför har samtliga partier enats om att färre ledamöter ska vara på plats under nästa regionfullmäktige tisdagen den 24 mars. Istället för de ordinarie 149 ledamöterna kommer 85 ledamöter sammanträda, enligt ett pressmeddelande.

– Vi vidtar dessa åtgärder för att göra vad vi kan för att minska smittspridningen och för att alla våra förtroendevalda som är äldre eller i riskgrupp ska skyddas. Med dessa ändringar har vi öppnat för att vi ska kunna fatta nödvändiga beslut även i en situation där ingen kan närvara fysiskt, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd.

Sammanträder under kortare tid

Utöver ett begränsat antal tjänstgörande ledamöter planeras tiden för fullmäktige reduceras genom kortare debatt och att beslut som inte brådskar skjuts på framtiden.

– Liknande beslut med färre ledamöter har fattats i Sveriges Riksdag. Region Stockholm är Sveriges näst största parlament. Jag är därför mycket tacksam över att vi i en prövande tid lösningsorienterat kan enas över partigränserna, säger Irene Svenonius (M).

Föreslår digitala sammanträden

I Region Stockholm förelås även att nämnderna ska få sammanträda digitalt eller per telefon. Därför ändras nu Region Stockholms reglementen och arbetsordningar så att de tillåter att nämnderna sammanträder med ledamöter som deltar på distans.

Ärendet snabbehandlas och ett beslut väntas fattas under tidigare nämnda regionfullmäktige.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.