Färre nyföretagare – Men Lidingö går mot strömmen

Företagsamheten blomstrar på den här sidan bron.
Företagsamheten blomstrar på den här sidan bron.
Nyföretagandet i Sverige sviktar. Men Lidingö håller sig kvar i toppen när Svensk Näringsliv rankar företagsamheten i landet.
– Näringslivet är det som skapar välstånd, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande.

Finns också där poddar finns.


Svenskt Näringslivs årliga rapport om företagsamhet i Sverige som nyligen släpptes visar att Lidingö är bra på nyföretagande.

Staden håller sig på en andraplats inom nyföretagsamhet. Detta trots att trenden i övriga landet är att nyföretagandet sjunker. Etta på listan över nyföretagsamhet låg Danderyd.

–  Det är mycket positivt att Lidingö är näst bäst i Sverige på nyföretagandet. Näringslivet är det som skapar välstånd och det är mycket positivt att Lidingöborna är framgångsrika företagare, säger Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Var fjärde Lidingöbo driver företag

 Näringslivschef Malin Rosenqvist konstaterar att Lidingö ligger högre än snittet vad gäller kvinnligt företagande.

– Att stimulera och underlätta nyföretagande och entreprenörskap är också ett fokusområde i stadens näringslivspolicy där vi samarbetar aktivt med öns företagarföreningar, säger Malin Rosenqvist, näringslivschef.

 Svenskt Näringsliv har mätt företagsamheten i landet i tio år. I årets mätning är nyföretagandet det lägsta sedan mätningarna började.

Enligt Svenskt Näringsliv driver nästan en fjärdedel av Lidingöborna mellan 16 och 74 år någon form av företag.