ANNONS

Färre objekt ute efter nya amorteringskrav

Kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Solna har sakta dalat under 2016 – och antalet nya objekt till salu minskade efter den 1 juni. Precis som på andra håll tycks bomarknaden ha mattats av inför de nya amorteringskraven.
ANNONS

I januari 2016 rände snittpriset per kvadratmeter på bostadsrätter i Solna i höjden. Men sedan sjönk priserna igen och var i april 2016 nere på samma nivå som i december – det vill säga runt 56 000 kronor per kvadratmeter. Under perioden januari-april 2015 steg i stället priserna i Solna.

– Det har varit en avvaktande marknad med ett stort utbud som gjort processerna långsammare, säger John Nilsson, fastighetsmäklare på HusmanHagberg Solna.

– Folk vänjer sig snabbt och har inte så bråttom och det blir inte så hetsigt, säger han.

I början av maj var antalet nyinkomna bostadsrätter i Solna under en vecka som mest 98 stycken. Under den första veckan efter att de nya reglerna om amortering infördes sjönk antalet nya objekt till försäljning drastiskt och var lika lågt som en vanlig vecka i juli – 21 stycken.

– Bankernas förändring kan ha påverkat, säger John Nilsson.

Vad som händer framöver är svårt att säga.

– Det blir intressant att se efter sommaren. I juni brukar det vara bra snurr men i juli minskar försäljningen av vissa objekt, säger John Nilsson.

Vad tror du händer?

– Jag tror att det stabiliserar sig utan någon dramatik åt något håll, säger John Nilsson.

ANNONS

Antalet villor som säljs i Solna är för få för att det ska gå att göra statistik.

Fakta

Priserna i Solna neråt

Kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Solna i januari respektive april:

2015: 48 700 kronor / 52 000 kronor

2016: 59 200 kronor / 56 600 kronor

Antal objekt till salu i Solna vecka 22:

2015: 168

2016: 154

Antal nya objekt till salu i Solna vecka 22:

2015: 72

2016: 22

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Hemnet
Fakta

De nya reglerna i stora drag:

Alla nya bostadslån ska amorteras med två procent per år ner till 70 procent av bostadens värde och med 1 procent per år ner till 50 procent av bostadens värde. De här reglerna gäller inte för jord- och skogsbruksfastigheter.

Reglerna är en miniminivå och bankerna kan inte godkänna att man betalar av mindre än så om det inte finns särskilda skäl till det. Bankerna kan däremot kräva att man betalar av mer än dessa procent om det vill.

Bankerna kan däremot göra undantag från amorteringskravet i fem år för dem som köper en helt nyproducerad bostad.

Vill man byta bank så påverkas man inte av de nya reglerna, om man inte samtidigt utökar sitt lån.

De nya amorteringsreglerna gäller även om man tar ett tilläggslån eller utökar det lån som man redan har från och med imorgon.

Om man har ett lån på sin bostad och tar ett tilläggslån så måste man amortera på båda dessa lån om de tillsammans överstiger 50 procent av bostadens värde. Här finns dock två amorteringsmodeller Det ena är att amortera med två eller en procent ner till 70 respektive 50 procent av bostadens värde. Den andra är att man enbart amorterar på det nya lånet, då på tio år tills hela lånet är avbetalat eller tills de samlade lånen är nere på 50 procent av bostadens värde.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.