Färre poliser på gatorna

Den här synen kan möta invånarna i Upplands-Bro allt oftare när Björn Svensson och hans kollegor vid närpolisen nu måste prioritera utryckningsverksamhet.
Den här synen kan möta invånarna i Upplands-Bro allt oftare när Björn Svensson och hans kollegor vid närpolisen nu måste prioritera utryckningsverksamhet.
Britt Nilsson och Gunilla Forsberg bor i Kungsängen och är oroliga att det ska bli otryggare på gatorna om polisen inte syns lika mycket ute.
Britt Nilsson och Gunilla Forsberg bor i Kungsängen och är oroliga att det ska bli otryggare på gatorna om polisen inte syns lika mycket ute.
Polismyndigheten i Stockholms län måste spara. Nu hotas delar av närpolisens verksamhet i Upplands-Bro.

– Det kan drabba det brottsförebyggande ­arbetet, säger närpolisen Björn Svensson.

År 2015 går polisen i landet in i en ny organisation och blir en enda stor myndighet. Då ska budgeten ligga på plus minus noll och nu har polismyndigheten i Stockholms län besparingskrav på 120 miljoner kronor.

– Obamas statsbesök och Hus­by­kravallerna var oväntade utgifter som har gjort att vi har haft stora personaluttag och stora kostnader. Det innebär att det nu måste sparas, säger närpolisen Björn Svensson.

Han berättar att det kommer att påverka verksamheten i kommunen. Bland annat kommer närpolisen i Upplands-Bro att arbeta mer med utryckningsverksamhet, akuta uppdrag och kommenderingar till andra kommuner i norrort. Samtidigt kan det bli färre poliser som patrullerar på gatorna samt mindre tid för möten och samverkan med kommunen och grannstödsverksamheten.

– Vi får inte heller anställa fler civilanställda som kan sköta sådana saker som receptioner och garage. Det gör till exempel att 35 procent av min tid går till receptionsarbete varje vecka.

Redan nu har sparbetingen märkts av i Upplands-Bro. Poliskontoret i Bro brukar vanligtvis vara öppet mellan klockan 17 och 19 på onsdagar. De senaste fem veckorna har det dock varit stängt fyra gånger eftersom närpoliserna behövts till annan tjänstgöring.

– Under förra veckan var det en hockeymatch som blev tvungna att bevaka, säger Björn Svensson och förklarar att de i dag är sex när­poliser i Upplands-Bro.

– Vi skulle ha behövt vara det dubbla.

Det som oroar närpolisen mest är dock att det brottsförebyggande arbetet kan påverkas.

– Det blir mindre tid till sam­verkansmöten och möten med kommunen, socialtjänsten samt besök i skolorna. Besparingarna blir på bekostnad av det förebyggande arbetet, säger Anders ­Jacobsson, närpolischef.

Han har nu behövt se över verksamheten i Upplands-Bro och Järfälla så att de resurser som finns framförallt används till kärnverksamheten, alltså till larm och utryckningar.

– Det man kan se är en minskning av synlig polis på pendeltågsstationen eller på torget, säger Anders Jacobsson.

kommuninvånare som Lokaltidningen Mitt i har pratat med uttrycker en oro för att polisen kommer att synas allt mindre utomhus.

– Jag hade känt mig säkrare om polisen hade funnits ute på gatorna mer, säger Britt Nilsson.

– De behövs ute på fältet. De ska visa sig mycket och synas ute, säger Gunilla Forsberg.