ANNONS

Färre protester – nu vill folk hjälpa till

Protesterna har delvis tystnat, i stället hör allmänheten av sig och frågar hur de kan hjälpa till.

Den bilden ger Jan-Eric Jansson (KD), kommunalråd i Nacka, angående nya flykting­boenden i Nacka.
ANNONS

– Det var en riktig flod av reaktioner, sedan har det inte varit så mycket, snarare andra reaktioner, som att människor ringt och frågat vad de kan göra för att hjälpa. Riktigt gripande, säger Jan-Eric Jansson (KD), kommunalråd och ordförande i arbets- och företagsnämnden.

Jan-Eric Jansson säger att han ska föra denna hjälpvilja vidare bland annat till volontärverksamheter i Nacka.

Förra veckan planerade Jan-Eric Jansson även att göra besök på samtliga flyktingboenden i Nacka, för att bilda sig en egen uppfattning om situationen.

– Vi har kollat det tidigare och då har det fungerat bra men vi måste kolla en gång till då det är många rykten.

Ett flyktingboende för ensamkommande barn och ungdomar som Nackapolitikerna lyfter fram som ett lyckat exempel, accepterat av grannarna, ligger i Storängen:

”Några var oroliga och ville veta mer (innan boendet öppnade) men de flesta hörde av sig för att höra hur de på bästa sätt kunde bidra till en bra integration”, skriver Storängens verksamhetschef Carin Bokegård i ett skriftligt svar till Mitt i.

Efter inflyttningen har Carin Bokegård inte fått några negativa reaktioner. Grannarna har fortsatt att visa ”både intresse och en stor välvilja till att hjälpa till”, skriver hon.

Nackas oppositionsråd Khashayar Farmanbar (S), har fått flera synpunkter från allmänheten efter Mitt i:s artikel om Hells Angels-villan:

– Det är faktiskt en del som mejlat och ringt. Några håller fullständigt med om att det ska bli skönt att bli av med den verksamheten och de välkomnar flyktingar.

ANNONS

Han berättar bland annat om en kvinna som betonade att flyktingar måste bo med andra människor om integrationen ska fungera.

En äldre man sa att det är märkligt att kommunen inte försökt att bli av med ”den här hyresgästen” tidigare. Själv sa sig mannen vara ”ganska neutral” om det blev flyktingar eller några andra som flyttar in i villan.

– Jag tycker att jag har fått en ganska blandad bild. Allas röster ska bli hörda, säger Khashayar Farmanbar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.