Färre råttanmälningar i Söderort

Arkivbild.
Arkivbild.
Det verkar krylla av råttor i innerstan. Men i Skärholmen, Älvsjö och Skarpnäck anmäls minst råttor i hela Stockholm stad.

Antalet saneringar av råttor i Stockholm har rått rekordnivåer, rapporterar Dagens Nyheter.

2004 åkte Anticimex ut på 4000 saneringar av råttor eller möss i Stockholms län och 2016 hade siffran ökat till 11 060 saneringar, visar statistik som tidningen tagit fram.

Varje stockholmare har också möjlighet att själva anmäla råttspaningar till Stockholms stad om de sett döda eller levande råttor på gatan.

Flest anmälningar hittills i år har Södermalm med 87 rapporterade iakttagelser av råttor. Högst i Söderort ligger Enskede-Årsta-Vantör med 34 råttrapporter.

I Skärholmen anmäldes bara åtta under samma period. Men tyvärr behöver inte det betyda att det rör sig färre råttor just där.


Så många råttor anmäldes i Söderort

Inrapporterade råttor utomhus till Stockholm stad, första sex månader 2017

Källa: dn.se


– Det kan finnas mycket råttor i ett område men att många inte anmäler eller att man inte ser dem, säger Sven Jeppsson som är gruppchef på Anticimex.

Han menar att råttornas beteende och boplatser kan vara olika från ort till ort vilket påverkar om de blir synliga för människan eller inte.

– Det kan bero på hur mycket parker det finns och hur mycket folk sitter ute och äter i ett område. Men sen är det inte alla som reagerar jättehårt på råttor heller, som inte har samma benägenhet att anmäla, säger Sven Jeppsson.

Om det byggs mycket i ett område kan fler gnagare komma upp till ytan.

– I många områden byggs det mycket och när man börjar röra om i grytan och gräva upp rör då händer det grejer. Då kan råttorna börja leta nya boplatser eller ta sig upp i fastigheter, säger Sven Jeppsson.