Danderydsbo – hur skrockfull är du?

En svart korsar en väg, vad gör du?
En svart korsar en väg, vad gör du?
Idag är det otursdagarnas otursdag för den som är skrockfull. När Mitt i Danderyd frågar runt verkar det som att de flesta inte längre tror på skrock och fredagen den 13:e i synnerhet.

Är verkligen fredagen den 13:e en otursdag värre än andra dagar? Försäkringsbolaget Trygg-Hansa bestämde sig för att titta närmre på skadestatistiken över denna dag jämfört med årets övriga fredagar.

Deras statistik sträcker sju år bakåt i tiden och visar att i de flesta fallen sker det till och med färre skador under fredag den 13:e jämfört med andra fredagar. Exempelvis sker det fem procent färre kollisioner och 13 procent färre vattenskador denna dag.

Liten skillnad

– Fredagen den 13:e skiljer sig inte märkbart i skadestatistiken jämfört med andra fredagar. Förutom att slå hål på orosmyten om fredag den 13:e kan vi genom att titta på skadestatistik även förstå vår samtid, se trender och arbeta skadeförebyggande vilket vi hoppas kan hjälpa människor att skingra eventuell oro, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Mitt i Danderyd frågade människor på stan och de flesta svar vi fick visar på att inte många tänker på att det är fredagen den 13:e idag.

Idag är det fredagen den 13:e, hur hanterar du det?

Peter Gustavsson, 36
Jag tänker inte på det eftersom jag aldrig har råkat ut för något det här datumet. Men bara för att jag säger så här har jag väl jinxat skiten och så händer det något. Annars tänker jag mest på de gamla klassiska skräckfilmerna med samma namn.
Milla Die Sörgärde, 41
Min farfar bodde i Tyskland under andra världskriget och blev tillfångatagen av den tyska polisen på fredagen den 13:e. Han sa till dem att det var hans turdag för att försöka se något positivt i situationen. Det har jag tagit med mig i mitt liv och tänker att det ska hjälpa mig.
Haifa Mazhar, 39
Jag tänker inte på det alls men min mamma har vissa dagar som hon är extra försiktig på. Hon är väldigt orolig av sig och är inte glad den här dagen.
Ann-Christine Wikström, 66
Idag har jag faktiskt inte tänkt på det. Men i veckan när vi åkte ner till min dotter som bor i Eneybyberg tänkte jag att det var fredagen den 13:e idag. Jag är inte skrockfull eller känner någon som skulle ha mer otur idag.