I vår lagas färre trasiga gatlyktor

Släckta lampor vid Stuvsta station.
Släckta lampor vid Stuvsta station, när kommunen släckte ner tidiga mornar förra veckan.
I vår kan invånarna få räkna med att det blir något mörkare i kommunen.
Kommunen genomför ett projekt för att effektivisera lagningen av trasiga gatlyktor.
Det innebär att enskilda gatlyktor,  som inte är extra viktiga, kommer att förbli trasiga under en period, innan alla lagas samtidigt.

Efter lampkrisen förra veckan väntar nu kommunen ett par veckor med att återigen justera tiden när belysningen är tänd och släckt. Syftet är få till bättre tider när lamporna är tända, så att de inte är tända i onödan när det är ljust ute.

17 000 gatlyktor – fortfarande på papperskartor

Kommunen har 17 000 gatlyktor, som felanmäldes – och lagades –1046 gånger förra året.

Bra att felanmäla

Lamporna tänds och släcks efter olika system, antingen genom tidsstyrning, beroende på hur ljust det är eller utifrån solens vinkel.

Kommunen uppmanar alla att felanmäla trasiga gatlyktor. Annars vet inte kommunen att lampan är trasig om de inte själva upptäcker det av en slump.

För dyrt datasystem

Det finns datasystem där kommunen per automatik skulle kunna se när en lampa är trasig, men ett sådant system är bland annat för dyrt för kommunen.

I vår kommer dock inte alla trasiga gatlyktor att lagas som vanligt. Mellan april till augusti lagas inga enskilda trasiga gatlyktor, om de inte sitter vid övergångsställen och busshållplatser. Projektet genomförs för att lagningen ska bli effektivare. Därför ska alla lampor lagas samtidigt, i augusti, vid projektets slut.