”Färre vågar parkera i centrum”

Mohammed Chaudry vid sin brandskadade bil.
Mohammed Chaudry vid sin brandskadade bil.
Familjen Chaudry tillhör dem som fick ta hand om en skadad bil efter oroligheterna.

– Nu ser jag att färre vågar parkera sin bil i centrum, säger Mohammed Chaudry.

Mohammed Chaudry går ut på balkongen. Det är två dagar sedan familjens bil skadades vid den första nattens oroligheter. Enligt honom är det färre bilar än vanligt i centrum.

– Och tidigare i dag såg jag några killar som verkade ändra sig efter att de parkerat, säger han.

Mohammed Chaudry och hans fru berättar hur de såg stenkastning och andra oroligheter från sin lägenhet. Genom reflektioner i grannhusets fönsterrutor såg de hur det lyste som från en brand ungefär där de parkerat sin bil.

Det hade då börjat brinna i bilen bredvid, men familjens bil hade blivit så skadad att den fick bärgas.

– Jag har annat att lägga ­tiden på än att hålla på med det här, säger Mohammed Chaudry som hade planerat att titta på en restauranglokal i stället för att ägna sig åt att få bilen bärgad.

På grund av högt tryck på polisen är det svårt att få en exakt uppfattning om skadegörelsen från förra veckan. Men det har brunnit flera bilar i Botkyrka. Natten till fredag brann det bilar på tre ställen i Hallunda/Norsborg. Polisen grep då fyra personer.

Fram till i onsdags hade brandkåren preliminärt ryckt ut till 40 bilbränder i Botkyrka kommun hittills i år. Samma period förra året förekom lika många bilbränder.

– Men förmodligen var det mer utspritt då, säger Max Ekberg vid brandkåren.

Fakta

Så kan du också hjälpa till

Ring kommunens växel eller journummer om du ser bråte, stensamlingar eller redan utförd skadegörelse.

Kommunen uppmanar till organiserad nattvandring, men att vara ute av nyfikenhet försvårar arbetet för polisen som får många att hålla reda på. Håll barn och ungdomar hemma om de inte ska till en aktivitet.

Nattvandrare finns på alla större orter i Botkyrka – som Fittja nattvandringsteam, Alby nattvandrarförening och nattvandrarna i Hallunda-Norsborg.