Min lokala hjälte

Färre vårdplatser för hjärtsjuka i söderort än norrort

Den akuta hjärtsjukvården är mindre prioriterad i söderort jämfört med i norrort, rapporterar SVT.

Trots att akuta hjärtproblem är vanligare i Stockholms södra delar så har både Danderyds sjukhus och Södersjukhuset betydligt fler vårdplatser.

Huddinge sjukhus har i dag 22 vårdplatser för akut hjärtsjukvård och ett täckningsområde med ungefär 400 000 potentiella patienter.

Betydligt fler vårdplatser finns det i Stockholms norra delar. På Danderyds sjukhus, som ska täcka ett område med ungefär 550 000 invånare, finns 78 vårdplatser, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Enligt kvalitetsregistret Swedehart, som jämför hjärtsjukvården i landet, finns det stora skillnader i hur snabbt akut hjärtsjuka patienter får vård beroende på vilket sjukshusområde de tillhör.

– I norra Stockholm finns det två centra som har öppet dygnet runt och i södra finns det inget centrum som har öppet dygnet runt. Där finns det skillnader i logistiken. Vetskapen om att dödligheten ökar ju mer du väntar innan du får en kärlvidgande behandling talar för att fler patienter bör få tillgång till snabb behandling, säger Stefan James, professor på Akademiska sjukhuset i Uppsala och styrgruppsmedlem i Swedeheart, till SVT.