ANNONS

Ny härva på Farsta gård – ekonomisk tvist med nya krögaren

Tog över Farsta gård
Tog över Farsta gård
Farsta gård är återigen i blåsväder efter konflikter mellan den nya krögaren och Farsta föreningsråd. Uteblivna betalningar och undermålig köksutrustning gör att verksamheten blöder pengar.
– Föreningsrådet är skyldig mig hundratusentals kronor, säger Jesper Boulliant, krögare på Farsta gård.
ANNONS

I januari 2018 tog nya krögaren Jesper Boulliant över cateringverksamheten på Farsta gård. Farsta föreningsråd, som hyr gården av Stockholm stad, befann sig då i en rättslig tvist med den dåvarande krögaren som anklagades för att missköta restaurangen.

Boulliant menar att han lovades ekonomisk ersättning av den dåvarande styrelsen för att han inte tilläts in i restaurangen, i väntan på att tvisten med den gamla krögaren skulle lösas.

Jesper Boulliant i matsalen på Farsta gård. Foto: Arvid Jansson

– De lovar att hjälpa till med personalkostnader tills jag kan vara på plats i restaurangen och servera dagens lunch, säger Jesper Boulliant.

Stryper pengatillförseln

I november 2018 lämnar den tidigare krögaren slutligen restaurangen, efter en förlikningsprocess som kostar föreningsrådet hundratusentals kronor.

Den 10 juni samma år har föreningsrådet slutat att stötta Boulliant ekonomiskt.

Kylen behöver en uppdatering, menar krögare jesper Boulliant. Foto: Arvid Jansson

Han menar att han får besked från föreningsrådet att de kommer att få nya pengar av kulturfövaltningen i januari och då ska han få sin ersättning – men den uteblir.

ANNONS

Undermålig köksutrustning

Vid ett styrelsemöte i december 2017 beslöt föreningsrådet att de ska investera 400 000 kronor i i köksutrustning till restaurangen, vilket bedömdes vara en förutsättning för den fortsatta driften. Utrustningen skulle vara på plats senast den 31 januari 2019 – men vid det tillfället har det bara gjorts investeringar för 180 000 kronor. 

Förutom att vi inte har en fungerande ugn, kylanläggning, värmehållningsutrustning vilket medfört stora extrakostnader för oss är viss nuvarande utrustning rent livsfarlig, säger Jesper Boulliant. 

Boulliant är dessutom tvungen att anställa en ny kock på grund av bristande resurser i köket. 

Jesper Boulliant är krögare på Farsta gård. Foto: Arvid Jansson

Sammanlagt ligger han nu ute med drygt 600 000 kronor som han anser att föreningsrådet är skyldig honom.

– Jag kommer att göra en rättslig sak av det här om jag inte får någon ersättning, säger Jesper Boulliant.

Styrelsen kommenterar

Lars Bäck, som även är ersättare för vänsterpartiet i Farsta stadsdelsnämnd, tillträdde som ordförande i föreningsrådet i mars 2019. Han anser att saken är utredd i form av hyreslättnader, renoveringar av lokalen och de inköp som faktiskt har gjorts till köket.

– Vad det gäller övriga överenskommelser med den förra ordföranden och löften om ersättning, har de aldrig presenterats för styrelsen. Han får presentera ett ordentligt underlag så ska vi undersöka saken, säger han.

Farsta Gård

Farsta gård. Foto: Arkivbild.

Den tidigare ordföranden Terje Gunnarsson menar att det inte funnits någon överenskommelse om ekonomisk hjälp innan han kom in i restaurangen. 

– Vi hade ett avtal gällande köksutrustningen och renovering av köket, säger Terje Gunnarsson.