Farsta gård är räddad

Farsta Gård
Gården är räddad.
Protesterna gav resultat. Hyreshöjningen som hotat Farsta gård blir lägre än planerat – och gårdens verksamhet är därmed räddad.

– Det känns fantastiskt. Nu kan vi känna oss trygga, säger Carina Nydén föreståndare på gården.

Lägre hyreshöjning än väntat. Och dessutom höjda bidrag.

Där har ni glädjebeskedet till Farsta gård och Stockholms övriga kulturgårdar. Några formella beslut har inte fattats, men enligt kulturborgarrådet Roger Mogert (S) finns en överenskommelse mellan honom och bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) som ska trygga gårdarnas framtid.

– Det handlar om tre delar: Vi mildrar effekten av hyreshöjningen genom att göra den lägre. Sen slår vi ut den på fyra år så att den är fullt upptrappad först 2019. Dessutom kompenserar vi hyreshöjningarna med ökat kulturstöd till gårdarna, säger Roger Mogert till Mitt i Farsta.

Exakt vad hyran blir för Farsta gård bestäms i förhandling med ägaren, kommunala Stadsholmen. Men enligt Roger Mogert kommer höjningarna generellt att landa på ungefär hälften av det som tidigare aviserats.

– De närmaste åren, innan upptrappningen av hyran är helt genomförd, innebär det här en förbättring av gårdarnas ekonomi jämfört med tidigare, säger Roger Mogert.

De föreningar som driver gårdarna har levt under stor press hela året. Varför dröjde det här beskedet så länge?

– Jag kan önska att det hade gått snabbare. Vi har haft intensiva diskussioner om hur vi skulle lösa det här. I och med att vi gör en helt ny koppling mellan hyresfrågor och kulturstöd var vi tvungna att invänta utredningen om hur kulturstödet ska se ut framöver.

Mitt i Farsta nådde Farsta gårds föreståndare Carina Nydén på telefon på tisdagsförmiddagen.

– Det känns fantastiskt. Nu kan vi kännas oss trygga.