ANNONS

Här chockhöjs p-avgiften för hyresgäster

Inger Svendsen och Victor Villavicencios menar att höjningen kan bli kännbar för många.
Inger Svendsen och Victor Villavicencios menar att höjningen kan bli kännbar för många.
På Vaniljvägen i Farsta får de som hyr parkeringsplats av Svenska bostäder en chockhöjning.
– En höjning är, oavsett hur hög den är, kännbar för många, säger Victor Villavicencio.
Alla tre kommunala bostadsbolag höjer nu parkeringshyrorna.
ANNONS

Inger Svendsen och Victor Villavicencio bor i Svenska bostäders fastighet på Vaniljvägen i Farsta och hyr en parkeringsplats. För den betalar de 236 kronor i månaden.

Men från den 1 mars ska avgiften höjas – till 400 kronor i månaden. Det handlar alltså om en höjning på 70 procent.

– En höjning är, oavsett hur hög den är, kännbar för många, säger Victor Villavicencio.

– Men vi är mer oroliga för en höjning av lägenhetshyran. Just för oss är parkeringshyran ingen fara. Men jag kan förstå att det är tufft för folk med begränsad ekonomi och det är många med barn som måste ha bil, säger Inger Svendsen.

Höjer avgiften i hela söderort

Svenska Bostäder har höjt hyrorna för parkeringsplatser över hela söderort. I Liljeholmen, Björkhagen, Bagarmossen, Gamla Enskede, Östberga, Västberga, Midsommarkransen och Långbro mer än fördubblas avgiften för en del av hyresgästerna.

Vi kan inte ligga lägre än omkringliggande aktörer, det vore inte affärsmässigt.

Jonas Elamsson, kommunikatör på Svenska bostäder.

– Vi har sett över hyrorna för våra boplatser i hela vårt bestånd, de har varit oförändrade under lång tid och legat under hyresnivåerna för omkringliggande p-platser, säger Jonas Elamsson, kommunikatör på Svenska bostäder.

Är det rimligt att hyran mer än fördubblas?

– Jag förstår att man som enskild kan få en väldigt stor höjning på kort tid, men vi måste se över nivåerna. Vi kan inte ligga lägre än omkringliggande  aktörer, det vore inte affärsmässigt.

ANNONS

Andra aktörer – är det staden som infört boendeparkering?

– Ja, det kan vara en faktor eller om det finns andra fastighetsägare.

I Farsta, Rågsved, Bredäng, Mälarhöjden, Sätra, Vårberg och Skärholmen och Gröndal höjs avgiften inte riktigt lika kraftigt. Här får många en höjning med drygt hundra eller två hundra kronor – det innebär dock en höjning med 70 procent i Farsta och över 50 procent i Skärholmen.

Dyrare än boendeparkering

Även Familjebostäder har höjt priserna för sina parkeringsplatser. De har dock valt att höja i områden där staden infört boendeparkering. I Årsta höjs just nu avgiften med 60 procent.

Under hösten har Familjebostäder höjt avgiften för hyrda parkeringsplatser i Enskede, Aspudden, Axelsberg, Västertorp och Bagarmossen – de områden där staden infört boendeparkeringsavgift. I områden där boendeparkeringsavgiften är 500 kronor har man höjt till 750 kronor, medan den har höjts till 550 kronor i Axelsberg, Västertorp och Bagarmossen där boendeavgiften är 300 kronor i månaden.

Er avgift är betydligt högre än boendeparkeringsavgiften, varför då?

– När du har boendeparkering är du inte garanterad en plats. Här har du en fast plats som är din, säger Madeleine Penton, enhetschef på Familjebostäder.

Även Stockholmshem höjer hyrorna på sina p-platser från den 1 januari. 27 procent får ingen hyreshöjning,  hälften får en höjning med 10-100 kronor per månad. Övriga får en hyreshöjning på max 200 kronor i månaden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.