ANNONS

Farsta kan få gymnasium igen

Farsta är åter aktuellt för ett gymnasium – eller till och med flera.
Farsta är åter aktuellt för ett gymnasium – eller till och med flera.
Det är bara några år sen Farsta gymnasium las ner för att byggas om till grundskola. Men i stadens nya budget nämns plötsligt Farsta som en tänkbar plats för ett helt gymnasiekluster.
ANNONS

Stockholms stad planerar i framtiden för så kallade gymnasiekluster, vilket innebär flera gymnasieskolor som samlas på attraktiva platser där det finns goda kommunikationer och annan samhällsservice.

Ett första sådant kluster är på gång vid Konradsberg/Thorildsplan på Kungsholmen. Men i de rödgrönas budgetförslag, som presenterades idag, nämns också platser som Söderstaden (nuvarande Slakthusområdet), Liljeholmen, Kista och Farsta.

– Där det finns bra kollektivtrafik, dit vill eleverna komma. Farsta är en sådan knutpunkt. Även om Farsta gymnasium las ner kan det vara så i framtiden att det är en smart placering, särskilt som Farsta har både Södertörn och Stockholms stad som upptagningsområde, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Han ser framför sig att tre eller fyra gymnasieskolor – både kommunala och fristående – kan ingå i ett kluster, och dela på resurser som sporthall och skolbibliotek och matsal.

När skulle det här kunna bli verklighet?

– Om tio-femton år, säger Olle Burell.