ANNONS

Farsta ska in på konstkartan

Erik Blennberger och Richard Wetterström vid Eva Langes skulptur Blomma/tulpan.
Erik Blennberger och Richard Wetterström vid Eva Langes skulptur Blomma/tulpan.
Gör parken nedanför Larsbodavägen till en konstpark. Det föreslår bostadsrättsföreningen Revskär – som redan har tjuvstartat med tre skulpturer utanför husen.
ANNONS

Stambyte, hissrenovering, sopsug – och skulpturer. Bostadsrättsföreningen Revskär på Larsbodavägen nöjer sig inte med bara det nödvändiga. I dagarna inviger de sitt tredje utekonstverk, en bronsskulptur av Marco Cueva.

– Vi hade fyra piskställningar som stod och rostade och inte användes längre. Vi tänkte: ”vore det inte finare att ha konst där?” ­berättar Erik Blennberger, vice ordförande i föreningen.

Satsningen tog sin början för några år sedan, när de fyra tegelhusen från 50-talet blev k-märkta. Föreningen Revskär anlitade då en byggnadsantikvarie, en trädgårdsmästare och en konstkonsult för att bevara och utveckla husen och kvarteret.

– Miljön här var ganska sliten både inne och ute. Vi ville markera en nystart för vårt område, säger Richard Wetterström, ord­förande i föreningen.

Reaktionerna var blandade.

– Någon tyckte att man inte kan ha konst utomhus i Farsta, det kommer bara bli nerklottrat. Men varför ska vi ha så dålig självbild i Farsta?

Föreningen har betalat skulpturerna med egna pengar, i kombination med stipendier och stöd från stadens konstavdelning, Stockholm konst. Nu vill de ta sin satsning ett steg längre. I en skrivelse till ansvariga för Tyngdpunkt Farsta föreslår de att hela parken nedanför husen fylls med konst, och döps till Farsta konstpark.

– Jag tänker mig ett 15-tal konstverk. Poängen är att det ska bli något alldeles extra i den här vackra parken, säger Erik Blennberger.

Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst, hyllar initiativet.

ANNONS

Men han tror det blir svårt att genomföra.

– Platsen är vacker så visst skulle det kunna bli väldigt fint. Men bra konstverk kostar en jävla massa pengar. Och så måste någon sköta om dem också. Att vi från staden ska placera ut tio konstverk på en gång är inte realistiskt, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.