”Gör Farstaängen till folkhälsopark”

Farataängens förfall har fått pågå för länge, menar Love Klein Svensson.
Farataängens förfall har fått pågå för länge, menar Love Klein Svensson.
”Gropiga skrotupplag omgärdade av sönderrostade stängsel”, skriver Love Klein Svensson.
”Gropiga skrotupplag omgärdade av sönderrostade stängsel”, skriver Love Klein Svensson.
Förfallna tennisbanor.
Förfallna tennisbanor.
Folkhälsoparken i Botkyrka, en inspiration för Farstaängen?
Folkhälsoparken i Botkyrka, en inspiration för Farstaängen?
”Det händer att man ser nån rasta sin hund här. Fotboll är svårt att spela utan mål”.
”Det händer att man ser nån rasta sin hund här. Fotboll är svårt att spela utan mål”.
Rusta upp förfallna Farstaängen till en modern folkhälsopark för alla åldrar. Det föreslår Farstabon Love Klein Svensson.
– Det är tråkigt att parkytan är så outnyttjad, säger han.

Tvåbarnspappan Love Klein Svensson bor i radhusområdet intill Farstaängen. Det här är inte första gången han uppvaktar de styrande i Farsta om den förfallna och bullerstörda parkytan. För fyra år sedan skrev Mitt i Söderort om hans förslag att göra en aktivitetspark. ”Jag förstår inte varför ängen ska förfalla”, sa han då.

 

Mitt i Söderort i mars 2013.

Sen dess har Love Klein Svensson skaffat skägg och långt hår, hans barn har blivit fyra år äldre – och ängen har fortsatt förfalla. Hans beskrivning av nuvarande tillstånd säger det mesta:

”Det som en gång var två fina tennisbanor är idag gropiga skrotupplag omgärdade av sönderrostade stängsel. Det som en gång var en fotbollsplan är idag en bucklig gräsyta utan tillstymmelse till mål (både bildligt och bokstavligt).”

Inspireras av Alby

Men skam den som ger sig. I ett nytt medborgarförslag lanserar Love Klein Svensson idén att bygga en folkhälsopark för alla åldrar på Farstaängen, med inspiration från en ny park i Alby.

Han visar upp en skiss över hur det skulle kunna se ut. En 7-mannaplan, utegym, parkour, en tennisbana, en multiplan för basket och fotboll, en skridskorink och en scen med inbyggd bluetooth och ett dj-bås där man kan spela musik.

– Scenen är viktig, det är bra om det finns en plats att bara hänga för de som inte vill sporta. Där skulle man kunna ha små festivaler.

Pekas ut som aktivitetspark

Kanske kan förslaget – eller i alla fall nånting i den stilen – bli verklighet. I byggprogrammet Tyngdpunkt Farsta pekas Farstaängen ut som aktivitetspark i framtiden.

– Det här är den park som finns att satsa på. Men det kommer nog att dröja tills det finns genomförandebeslut på några av bostadsprojekten, för det är därifrån pengarna kommer, säger Jan Ekman, parkingenjör på Farsta stadsdelsförvaltning.

En annan faktor som kan fördröja satsningen är närheten till bullriga Nynäsvägen.

– Den första åtgärden blir förmodligen att bygga någon form av bullerdämpning, innan man kan börja med själva aktivitetsparken, säger Anna-Stina Bokander, projektledare för Tyngdpunkt Farsta.

Vad som ingår i stadens vision av en ”aktivitetspark” är inte heller klart. Det enda konkreta beslut som finns än så länge gäller en graffitivägg som ska resas i den bortre delen av parken nära vägen.

Tröttnat på att vänta

Love Klein Svensson är frustrerad och menar att saker tar för lång tid.

– Det finns en risk att man slumrar in och bara skjuter alla planer framför sig med hänvisning till Tyngdpunkt Farsta. Risken är att det hinner bli 2029 innan man börjar.

Och för att slå två flugor i en smäll föreslår han:

– Det vore ju smart att kombinera bullerplank och graffitivägg.