Farstabo kämpar mot näthatet

Rebecka Bohlin.
Rebecka Bohlin.
Farstabon Rebecka Bohlin vägrar ge upp mot näthatarna. I sin nya bok visar hon på möjliga sätt att stoppa floden av kränkningar, hot och hat på nätet och i sociala medier.

I förordet till boken ”Tackla hatet. Om näthat, hot – och hur du skyddar dig” berättar frilansjournalisten och debattören Rebecka Boblin hur hennes 10-årige son trakasserats av fyra unga män i en bil. Han var på väg hem när de vevade ner bilrutan och skrek ”Jävla n**er! Vad gör du i vårt land?”.

Följden blev att sonen blev otrygg och, under en period, ville flytta från familjens hem i Farsta.

Rebecka Bohlin kopplar händelsen till vågen av ökat främlingsfientlighet och hatbrott i Sverige.

– Boken handlar framför allt om näthatet. Jag har intervjuat mängder av journalister och offentliga personer som drabbats otroligt hårt. Till de mest utsatta hör de som granskar högerextremism, är feminister, står upp för romers rättigheter eller själva tillhör någon diskriminerad grupp, som invandrare eller homosexuella, berättar hon.

Ändå andas boken inte hopplöshet. Rebecka Bohlin lyfter fram strategier för att få bukt med problemet.

– Att vara öppen och berätta hur dåligt man mått av att vara utsatt, är en bra strategi. Många som näthatar har inte reflekterat över hur det känts för mottagaren, och ångrar sig när de förstår det. De som är ideologiskt motiverade når man inte på det sättet, men långtifrån alla är det.

Hon betonar också vikten av att polisen tar anmälningarna på större allvar, så att fler av dem leder till åtal, och glädjer sig åt att modernare lagar är på väg.

– Medvetenheten har ökat, hos polisen, allmänheten och i debatten. Det är positivt, för de drabbade behöver allt stöd.