Farstabo ordnade konst till centrum

Nästa torsdag invigs en ny skulptur utanför Centrumkyrkan i Farsta – mycket tack vare en konstintresserad Farstabo.

När Stockholm konst ville hitta en plats till en ny skulptur av konstnären Charlotte Gyllenhammar bad de tidningen Dagens Nyheters läsare om hjälp. Flera personer föreslog att den borde hamna i Farsta.

Så blir det också. Torsdagen den 5 december invigs konstverket, som har fått namnet In waiting, utanför Centrumkyrkan. Den blomrabatt som fanns där tidigare ersätts nu av gatsten så att skulpturen – en liten 90 centimeter hög flicka i brons – står som på ett eget litet torg.

– Hon står där och tittar mot parkeringen och väntar på att livet ska börja, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Det vinnande platsförslaget kom från konstintresserade Farstabon Anders Jeffner, 78.

– Jag tyckte det skulle vara bra med en skulptur i Farsta. Det finns inte så mycket offentlig konst här. Sedan gick jag runt och tittade och tyckte att den skulle komma till sin rätt utanför Centrumkyrkan. Det är en plats som behöver livas upp, säger han.

Mårten Castenfors håller med.

– Det är en lämplig plats eftersom den är rätt tråkig, samtidigt som den är lite skyddad. Det får inte vara för mycket annat gytter runtomkring, menar han.

Vid invigningen klockan elva nästa torsdag medverkar bland andra kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt.

Hon står där och tittar mot parkeringen och väntar på att livet ska börja.