Farstaborna bor på helt rätt plats

Farstaborna trivs bäst i söderort med sitt boende. Nästan bäst i stan, visar en ny undersökning.

Nästan 95 procent i Farsta är nöjda med sitt boende. Det visar länsstyrelsens årliga medborgar- enkät som för första gången visar resultaten på stadsdelsnivå.

Bara i Bromma, på Södermalm och Norrmalm trivs man bättre.

– Närheten till tunnelbanan och att det finns lokalservice tror jag kan inverka, säger Lars Bäck (V) ordförande i stadsdelsnämnden.

Skulle det vara någon del av Farstaborna som inte är så nöjda så skulle det kunna vara i Fagersjö, tror han.

– Där finns bara en affär och det är allt, säger han.

Enkäten heter nutid och framtid och görs bland invånare som ger sin syn på en rad olika områden. Totalt tillfrågas 15 000 personer mellan 18 och 85 år i hela Stockholms län.

Vad gäller fritiden är dock Farstaborna inte riktigt lika nöjda. Knappt 80 procent uppger att de har en meningsfull fritid, vilket är lägre än i många andra stadsdelar.

– Om man bortser från Farsta centrum och i viss mån Gubbängen tror jag att det kan spegla tillgången till förenings-, kultur- och fritidslokaler. Men det är ändå hyfsat försett med idrottslokaler, säger Lars Bäck.

Flest som tycker att de har en meningsfull fritid finner man på Kungsholmen, där ligger siffran på 94 procent.

FARSTA I måndags förmiddag fick elever på Primaskolan i Farsta äta tårta med UNICEF efter att ha vunnit kampanjen Operation Dagsverkes Instagram-pris. Pengarna i årets Operation Dagsverke gick till UNICEF:s program för att skolor i Tanzania ska få tillgång till toaletter och vatten. Primaskolan vann priset för att de var bäst på att under kampanjen utnyttja Instagram för att berätta om sitt arbete och sprida engagemang och kunskap till andra.

Närheten till tunnelbanan och att det finns lokalservice tror jag kan inverka.

Skola prisades för prima kampanj på Instagram