Därför är Farstaborna nöjdast i Stockholm

Farstaborna är nöjdast med livet av alla Stockholmare, det visar en ny medborgarundersökning. Men frågan är varför?
– Det är som ett litet mikrokosmos av Stockholm, säger Elinor Torp, boende i Farsta/Hökarängen.

Att slippa trängsel, njuta av grönområde och att ha allt i ett– det är några av svaren på frågan om varför Farstaborna är de nöjdaste med livet i hela Stockholm.

– Det finns väl ett utbud här av lite allt möjligt, det är som ett litet mikrokosmos av Stockholm. Det finns allt man kan önska sig. Samtidigt som det är nära in till stan, 15 minuter in till söder. Framför allt att det finns lite mer yta, säger Elinor Torp.

Den genomsnittliga Stockholmaren är i stort sett nöjd med livet. 18 000 personer deltog i Länsstyrelsen senaste medborgarundersökning som visade att 92 procent av Stockholmarna är nöjda med livet. Men allra nöjdast är de som bor i Farsta, här är hela 95 procent nöjda med livet i sin helhet. Så vad är egentligen hemligheten bakom lyckan i Farsta? Mitt i Söderort gick ut på stan för att ta reda på svaret.

– Att man slipper folket inne i stan. Jag har precis flyttat hit och jag trivs med att komma ut från tunnelbanesystemet.

Tjusningen med Farsta är enligt Nyara Manneh att det är multikulturellt.

– Det syns inte så jättemycket, men det är verkligen multikulturellt, allt från pensionärer till småbarn. Tillgängligheten till centrum, sällan men behöver åka in till stan, något som jag med barn tycker är jättebra.

Är du nöjd med livet?

– Ja, jättenöjd, säger Nyara Manneh.

Fhmi Alsqqa och Ahmad Alahmd är nyinflyttade i Sköndal, och efter knappa två veckor känns stadsdelen redan som hemma.

–Här känner jag mig som i Syrien, mitt hemland. Det är snälla och trevliga människor här i Farsta. Det är bättre här än i centrala Stockholm där det är så mycket folk, säger Fhmi Alsqqa.

Det liknar mitt land som det var före kriget.

Ahmad Alahmd