Farstahus kan få 172 lägenheter på taken

i Farsta ska det eventuellt byggas nya våningar på befintliga hus,
Här på Farstavägen kan hotellhemmets lägenheter byggas på med 172 nya bostäder.
i Farsta ska det eventuellt byggas nya våningar på befintliga hus,
Platta tak som kan få två nya våningar på Farstavägen.
i Skarpnäck ska det eventuellt byggas nya våningar på befintliga hus,
240 smålägenheter planeras ovanpå tre av parkeringshusen i Skarpnäck.
Årsta ska det eventuellt byggas nya våningar på befintliga hus,
Bra idé att utnyttja ytan, anser Årstabon Sabina Lindholm om takbygget på Sköntorpsvägen.
Att bygga hus på tak börjar sprida sig i Söderort.
Studenter kan få bostad på hotelltaket i Västertorp. Där skissar man nu på 41 lägenheter.
Att bygga hus på tak börjar sprida sig i Söderort.
Sandra Andersen bor i en av de tolv nya taklägenheterna på Storholmsbackarna i Vårberg.
Vad sägs om att bo på taket? I söderort finns en rad projekt där man planerar eller bygger lägenheter på befintliga hustak.
I Farsta undersöker Stockholmshem om det går att bygga 172 nya lägenheter ovanpå befintliga hyreshus på Farstavägen.

På Farstavägen har Stockholmshem 273 lägenheter. De hyrs ut till Stiftelsen hotellhem, som erbjuder lägenheter till personer som har svårt att komma in på bostadsmarknaden.

Lägenheterna är slitna och behöver rustas upp. I samband med det tittar nu Stockholmshem på om det går att bygga på de befintliga huskropparna med sammanlagt 172 lägenheter. Under våren ska man ta ställning till om satsningen ska bli verklighet.

Flera byggen på G i söderort

I söderort pågår eller planeras just nu flera bostadsprojekt som går ut på att bygga på befintliga hustak. I Skarpnäcks gård föreslås 240 smålägenheter för unga ovanpå tre parkeringshus. Och i Vårberg har Svenska bostäder byggt 12 taklägenheter på två upprustade 60-talshus.

– Det är bra att man utnyttjar ytan. Det är ganska låga hus här annars, säger Sabina Lindholm, om bygget ovanpå Ica-huset på Sköntorpsvägen i Årsta. Foto: Anna Z Ek

I Årsta pågår bygget av tre lamellhus med 111 hyresrätter ovanpå lokaler som rymmer en livsmedelsbutik och en skola.

– Det är bra att man utnyttjar ytan. Det är ganska låga hus här annars. Jag får inte så mycket sol på balkongen nu när de bygger så högt, men det gör inget. Bättre att bygga så här än att man bygger i Årstaskogen, säger Årstabon Sabina Lindholm, som bor i närheten.

Det är en spännande lösning i det här gulklassade hotellet med sina torn

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S)

Även på hotell finns planer att bygga på taket. Good Morning hotel i Västertorp kan få sitt stora sadeltak ersatt med 41 studentlägenheter i två våningar.

–  Det är en spännande lösning i det här gulklassade hotellet med sina torn. Jag vet inte om det är det första gången man bygger på ett hotell med studentlägenheter, men jag tror det är ganska unikt, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) till Mitt i i november.

Att bygga hus på tak börjar sprida sig i söderort. På Good Morning hotel i Västertorp planeras studentbostäder i två våningar på taket. Foto: Anna Z Ek

Enligt Patrik Andersson, avdelningschef för bygg och teknik på Stockholmshem, har en påbyggnad både fördelar och nackdelar. Fördelen är förstås att man inte behöver ta någon mark, eller värdefull grönyta i anspråk. Och mycket av infrastrukturen, såsom gator och ledningar behöver normalt inte förändras något.

Svårt att få ekonomi i det

Nackdelen, menar han, är att det är svårt att få ekonomi i projekt som gäller hyresrätter. För att det överhuvudtaget ska vara ekonomiskt hållbart måste takpåbyggnaderna ske i anslutning till en större renovering. Och även då är det svårt.

– För att bygga tio lägenheter kan du behöva höja hissen och bygga om fläktrum i ett hus som annars är fullt fungerande för dem som redan bor där. En påbyggnad kräver dessutom ofta en planändring och den kan ju ta upp till fem år. Och hur man löser parkeringar och innergårdar är en annan fråga.

Övergav projekt i Örnsberg

Stockholmshem har bland annat övergivit sina planer på att bygga 36 radhus på taken i kvarteret Albatrossen, på Junkergatan i Örnsberg. Antalet bostäder ansågs bli för litet i förhållande till arbetsinsatsen.

När det gäller det redan nämnda projektet på Farstavägen handlar det dock om väldigt många lägenheter, vilket ökar chanserna för en byggstart.

– Om det är över 50 lägenheter kan det vara mödan värt, säger Patrik Andersson.