ANNONS

Farstalaget fick jubla – klara för högstaligan

GT Söder upp i SHE.
GT Söder är klara för spel i högstaligan.
Trots dåliga förutsättningar har Farstalaget GT Söder gått som tåget i den damallsvenska handbollsligan i år.
Nu har det hårda slitet lönat sig – GT Söder är klara för spel i SHE.
ANNONS

Det är första lördagen i mars och solen lyser starkare än vad den gjort på riktigt länge. Det är vår i luften och av den svenska handbollssäsongen återstår bara ett par matcher. Det är nu allt ska avgöras. Ska Farstalaget GT Söder bli första Stockholmslaget i högstaligan sedan 2015?

– Jag var taggad för match så fort jag slog upp ögonen på morgonen. Att få ta en promenad i solen efter frukost gjorde verkligen inte saken sämre, säger lagkaptenen Yasmin Domonji. 

Vi backar bandet.

Måndag kväll. Klockan är strax innan sju och utanför Sköndalshallen i Farsta har snön som precis smält undan fått fler bilar än vanligt att trängas på parkeringen. Inne i hallen råder full aktivitet. Medan P12-gänget är inne på sina sista minuter av veckans första träning gör sig A-laget redo för att dra igång sina första. Just idag utan sin lagkapten Yasmin Domonji. 

– Det är inget allvarligt. Jag var på behandling nu innan och fick order om att vila, säger Yasmin Domonji.

Yasmin Domonji är inne på sitt femte säsong i GT Söder. Under den tiden har hon varit med att ta upp laget från division ett till allsvenskan. Nu tar både hon och laget nästa kliv.

26-åriga Yasmin Domonji är en tvåvägsspelare som trivs bäst på niometerslinjen och spelar både mitt- och vänsternia. Hon beskriver sig själv i första hand som skytt men också som en spelare med bra blick för spelet. Det är av den anledningen hon hamnat centralt på linjen och kombinationen gör att hon ofta dyker upp i målprotokollet. I bortamatchen mot Helsingborg två dagar tidigare gjorde hon fem mål – flest av samtliga på plan.

– Man ska inte sticka under stol med att det är svårt att komma igång efter en lång tågresa. Det sliter på kroppen.

ANNONS

Annat perspektiv

På den lilla ytan mellan sidlinjen och hallväggen trängs sportbagar och vinterjackor. Omklädningsrummen är upptagna av lag med tidigare träningstid. En del av tjejerna har tejpat över emblemet från en tidigare klubbadress på träningskläderna för att de inte hunnit tvätta GT Söder-kläderna. Vaggo Schjölin, GT Söders tränare, samlar ihop tjejerna och går igenom dagens träning. Kort därefter sprider tjejerna ut sig i hallen och börjar kasta de klistriga bollarna mellan sig.

– När jag såg dammatcher under min tid som spelare förstod jag inte varför de gjorde som de gjorde. Jag ska inte säga att jag tyckte att spelarna var dåliga, men jag kunde inte förstå varför de inte spelade som vi. Idag förstår jag att det berodde på att damerna inte fick den vägledning de behövde, säger Vaggo Schjölin som har en gedigen proffskarriär bakom sig.

Vaggo Schjölin görs sin andra säsong som tränare i GT Söder. När laget hade som ambition att bli topp fyra var hans mål att laget skulle vinna – och så blev det.

Trots att GT Söder spelar i Sveriges näst bästa liga är förutsättningarna långt från optimala. Det är svårt att få tag på bra halltider och någon ersättning för all tid som läggs på handbollen är inte att tala om.

– Herrsidan får alldeles för många fördelar både när det kommer till utvecklingsbredd, ekonomiska förutsättningar – ja, allting egentligen. De behöver inte kämpa så som damerna gör. De jobbar heltid, tränar och gnäller aldrig. Det är skillnad mot grabben som ligger kvar hemma i soffan när han får huvudvärk, säger Vaggo Schjölin.

Herrsidan får alldeles för många fördelar

Vaggo Schjölin, tränare

Klockan närmar sig åtta och i Sköndalshallens entré varvar ett av flicklagen situps med armhävningar. Inne i hallen har de allsvenska spelarna startat ett spel. En av tjejerna springer stressat fram till Yasmin Domonji på läktaren och ber lagkaptenen fläta hennes hår. Klistret från bollarna har fastnat i håret.

– Jag är egentligen utbildad hälsopedagog men för att kunna kombinera jobb och handboll jobbar jag på en skola, säger Yasmin Domonji samtidigt som lagkamraten springer in på plan igen.

Klistret från bollarna är svårt att få bort. Men det finns en sak som funkar – matolja.

Tillbaka till lördag.

Klockan har hunnit bli strax efter två. Publiken är redan på plats i Sköndalshallen trots att det ännu är långt till matchstart. Musiken är hög och på planen värmer både GT Söder och gästande Drott från Halmstad upp. Gömda i hallen finns både löpsedlar, guldhattar och champagne.

– Det var en otroligt bra stämning. Det var en del del nerver inför men vi kunde ändå kontrollera dem, säger Yasmin Domonji.


Säsongen 2018/2019

Såhär slutade serien.

Källa: Svenska handbollsförbundet


Redan efter 27 sekunder tar GT Söder ledningen och efter det var det inte mycket att snacka om. Första halvleken var visserligen jämn men när slutsignalen löd var segern klar och avancemanget ett faktum.

– Jag har fortfarande inte förstått vad som har hänt och jag tror att det kommer dröja till i alla fall sista matchen innan det går att ta in. Jag har gått runt med ett leende på läpparna sedan i lördags.

ANNONS