Farstamoderaterna positiva till fler kameror

Farstamoderaterna skulle ställa sig positiva till ett förslag om fler övervakningskameror.
Farstamoderaterna skulle ställa sig positiva till ett förslag om fler övervakningskameror.
Farstamoderaterna skulle ställa sig positiva till ett förslag om fler övervakningskameror i Farsta. Något som inte förvånar stadsdelsnämndens ordförande Lars Bäck (V).
– Jag tycker man från det partiet gör utspel där man många gånger ropar ”vargen kommer”, säger han.

I förra veckan berättade Mitt i att Moderaterna i Älvsjö vill sätta upp 50 övervakningskameror på 26 olika platser i söderort, bland annat i Älvsjö, Liljeholmen, Sätra, Vårberg, Västertorp och Östberga. Några platser i Farsta fanns inte med på listan, men Farstamoderaterna skulle inte vara emot att fler kameror sattes upp i stadsdelen.
– Vi har inte lagt något sådant förslag själva, men skulle ställa oss positiva om någon gjorde det. Vad vi däremot har föreslagit är fler väktare. Det tycker vi behövs då många platser i Farsta i dag upplevs som otrygga, säger Lisbeth Crabo-Ljungman, ordförande i Farstamoderaterna.


”Moderaterna älskar kameror och väktare”

Stadsdelsnämndens ordförande Lars Bäck (V) tycker att ett sådant förslag är allt för svepande.

– Vi har inte diskuterat just detta inom partiet ännu, men min personliga åsikt är att det bästa sättet att jobba med såna här frågor är med sociala insatser. Jag vet att Moderaterna älskar kameror och väktare, men jag tror att man ska titta på det ur ett bredare perspektiv. Att inrikta sig på sociala insatser mot olika grupper och åldrar måste vara prio ett, säger han.

Lisbeth Crabo Ljungman:

– I dag tycker jag att det är bra ordning i till exempel Farsta centrum, men runt tunnelbanan är det lite stökigt och där skulle övervakningskameror kunna vara ett alternativ.

Tar folks oro på allvar

Lars Bäck säger inte blankt nej till övervakningskameror överlag, men är kritisk mot att stan fylls med fler kameror bara för att.

– Jag tycker man från det partiet gör utspel där man många gånger ropar ”vargen kommer”. Vi tar folks oro för otrygghet på allvar, men man måste titta på var och varför folk känner så, säger han.