Farstapolisen väljer bort områden

Lokalpolisområdeschef Susanne Wikland och kommunpoliserna Malin Därth och Peter Aasa.
Lokalpolisområdeschef Susanne Wikland och kommunpoliserna Malin Därth och Peter Aasa.
Polisen kraftsamlar i Farsta och Farsta strand – men ska inte längre att jobba aktivt med att förebygga brott i områden som Sköndal, Tallkrogen, Hökarängen och Fagersjö.

Den nya prioriteringen är resultatet av nära ett års arbete med att ta fram en lokal lägesbild för Farsta lokalpolisområde.

– Lägesbilden syftar till att vi ska bli mer precisa. Vi har duttat runt. Nu ska vara där det sker mest brott, säger Susanne Wikland, lokalpolisområdeschef i Farsta.

Anmälningarna om våld i offentlig miljö har ökat kraftigt i både Farsta och Farsta strand under perioden 2013-2015. Platser som Sunneplan, Brunskogsbacken och området kring tunnelbanan i Farsta har enligt polisen blivit arenor för öppen narkotikahandel.

– Trenden går åt fel håll. Det kommer människor från alla delar av Stockholm för att köpa knark i Farsta. När folk ringer oss och säger att de från sin bostad kan se öppen droghandel, då har det gått ganska långt, menar Susanne Wikland.

Polisens lägesbild bygger också på intervjuer med över 1200 personer i Farsta stadsdel och med de 120 poliser som jobbar i området. Områden som Svedmyra, Gubbängen och Larsboda upplevs som väldigt lugna.

– Det är inte där vi ska vara, konstaterar Susanne Wikland.

Men även områden som Hökarängen, Fagersjö och Sköndal nu får mindre av polisens resurser.

– Om vi ska vara träffsäkra och kunna jobba brottsförebyggande har vi blivit tvungna att prioritera. Det innebär att vår närvaro kommer att synas mindre i andra stadsdelar. Sen kanske andra samhällsaktörer kan ta ett större ansvar i vissa områden, alltifrån socialförvaltning och fältare som jobbar med unga till att parkförvaltningen kan göra den fysiska miljön tryggare.

Den nya prioriteringen gäller det brottsförebyggande arbetet – inte den ordinarie linjeverksamheten för utryckningar, poängterar Susanne Wikland.

 

 

Fakta

Här är Farstapolisens nya prioritering

Geografiska områden: Farsta och Farsta strand

Brottslighet: Våld i offentlig miljö, narkotika, trafik, kriminella grupperingar.

Källa: Farstapolisen