Farstapolitiker i ordbråk om demokratin

Lars Jilmstad (M).
Lars Jilmstad (M).
Falsk marknadsföring! Det säger oppositionen i Farsta om hur medborgarbudgeten har presenterats för Fagersjöborna.

Just nu uppmanas Fagersjöbor lämna förslag på vad områdets nya mötesplats ska användas till. ”Du bestämmer” står det på stadens hemsida om de 400 000 kronor som reserverats i en så kallad medborgarbudget. Något som moderaten Lars Jilmstad, själv Fagersjöbo, och hans oppositionskollega Peter Öberg (L) reagerat på.

– Det är vilseledande att säga till invånarna att det är de som beslutar om vad de här pengarna används till. I slutändan är det stadsdelsnämnden som har att besluta om de här pengarna, säger Lars Jilmstad (M).

Att låta en enkild grupp besluta över en kommunal pengapåse skulle vara ett brott mot kommunallagen, påpekar Jilmstad och Öberg i en skrivelse.

Lars Jilmstad tycker att den rödgröna majoriteten är ”lite äventyrlig” generellt när det handlar om medborgarinflytande.

– Vi är alla för ett demokratiskt samhälle och att människor har rätt att tycka till. Men risken med små tycka till-forum om olika lokala frågor är det är högljudda minoriteter som får sin vilja fram, säger han.

Lars Bäck, (V), ordförande i stadsdelsnämnden tycker att kritiken är märklig.

– Vilka av grannarna i Fagersjö menar Lars Jilmstad är en ”högljudd minoritet”? Det är en tydlig linje hos oss – röda, gröna och rosa – att vi ska involvera invånarna, inte bara komma med färdiga förslag och säga take it or leave it.

– Men vi måste så klart hålla oss till de formella spelregler som finns. När förslagen har kommit in är det vi politiker i nämnden som tar besluten, säger han.

Hur ser du på risken att invånarna luras att tro att de har ett större inflytande än de faktiskt har?

– Jag ser ingen sådan risk.