ANNONS

Farstas unga halkar efter

Arbetslösheten minskar långsamt bland unga i Farsta.
Arbetslösheten minskar långsamt bland unga i Farsta.
Arbetslösheten i åldern 18-24 år minskar kraftigt i ytterstaden.
Men unga i Farsta tycks ha svårare att få jobb än jämnåriga i grannstadsdelarna.
ANNONS

Ungdomsarbetslösheten i Stockholm har minskat kraftigt de senaste tre åren. Det visar ny statistik från arbetsförmedlingen. Störst är minskningen i ytterstaden.
– Sammanlagt har vi nu jobbtorg i Kista, Skärholmen och Globen med verksamhet riktad mot unga. Personalen där arbetar bland annat systematiskt med uppsökande verksamhet för att nå de som tidigare varit långt ifrån arbetsmarknaden. En lyckad metod som vi kommer att fortsätta med, säger Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm.

Minskar långsammare i Farsta

Även i Farsta är det fler unga som har jobb jämfört med 2014. Men utvecklingen har inte alls gått lika snabbt här.

Stadsdelar som Skärholmen och Enskede-Årsta Vantör har sprungit förbi. Nu är det bara i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta som arbetslösheten bland ungdomar är högre.

Satsning på Fagersjö och Hökarängen

I Farsta stadsdels budget för 2017 står att arbetet med att stödja unga arbetslösa ska ges särskild uppmärksamhet under året. Målet är att färre ska gå på bidrag och att fler ska bli självförsörjande.
En särskild satsning på uppsökande verksamhet görs under året i Fagersjö och Hökarängen.

Ordförande inte orolig

Lars Bäck (V), ordförande i stadsdelsnämnden, sätter också stort hopp till nystartade Jobbtorg Unga i Globen.
– Jag är inte oroad. Det kommer kanske att ta lite tid men jag är säker på att Jobbtorgets sätt att arbeta fungerar och kommer att ge resultat, säger han.
Oppositionens Lars Jilmstad (M) betonar vikten av att skapa fler lokala arbetstillfällen i Farsta.

”Bekymmersamt om Farsta blir sovstad”

– Jag tror visserligen inte att problemen med arbetslöshet bland unga beror på brist på jobb just i Farsta – arbetsmarknaden är inte avgränsad till stadsdelar på det sättet. Men visst är det bekymmersamt om Farsta blir en sovstad där man bor men inte jobbar, säger han.

 

ANNONS

Knackar dörr för att få fler unga i arbete

Brev, telefonsamtal – och till och med dörrknackning. Jobbtorg Unga söker upp unga söderortsbor för att hjälpa dem in på arbetsmarknaden.
Tillhör du ”hemmasittarna” som varken pluggar eller jobbar? Det finns hjälp att få. Förra sommaren öppnade Jobbtorg Unga i Globen. Målgruppen är arbetslösa i åldern 18-29 år längs gröna linjen och i innerstan.
– Jobbtorg har även tidigare arbetat med unga men den här satsningen innebär ett tydligare fokus på den här gruppen. De som kommer till oss får berätta vilka färdigheter och önskemål de har och så försöker vi hitta arbetsgivare som passa, säger Ulrica Aleite, biträdande enhetschef för Jobbtorg Unga Globen.

Målning och baristakurs

Många har varken högskole– eller gymnasieutbildning vilket i sig begränsar urvalet av jobb.
– Men det finns många typer av jobb som inte kräver en viss utbildning. Det kan vara jobb i butik, lager, restaurang. Vi anordnar även kurser. Nyligen hade vi en i sanering och målning, där tror jag de flesta kommer att få jobb. Om ett tag ska vi ha en baristakurs.

Anhörigkväll i Farsta

För att komma i kontakt med unga arbetslösa skickar Jobbtorg Unga ut brev och knackar till och med dörr. Även anhöriga kontaktas.

Den 27 april anordnas en anhörigkväll på Farsta bibliotek, där personer som har en ung arbetslös i sin närhet kan få tips om stöd.
Vilka är dina bästa tips för den som är ung och vill ha jobb?
– Har man kontakter är det bra att börja där. Titta brett, inte bara på Blocket och Arbetsförmedlingen utan även direkt på företagens egna hemsidor. Se till att du har ett bra presentationsbrev. Och känner du att du behöver hjälp, kom till oss, säger Ulrica Aleite.

Läs mer: https://mitti.se/nyheter/hans-unga-jobb/?omrade=farstaskondal
– Sen kan det vara bra att tänka till: Är det jobb som gäller eller ska du kanske studera? Det finns många bra kurser på folkhögskolor. Ta reda på vilken utbildning den som har ditt drömjobb har gått.