ANNONS

Farstas toppolitiker blir riksdagsman

Lars Jilmstad (M).
Lars Jilmstad, moderat ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, blir riksdagsman i åtta månader.
Farstas toppolitiker Lars Jilmstad ska bli riksdagsman – i åtta månader.
– Det känns väldigt roligt. Det finns för få seniorer i riksdagen, säger han.
ANNONS

För politiskt engagerade Farstabor är moderaten Lars Jilmstad ett känt namn. Efter valet 2018 blev han stadsdelsnämndens ordförande, en post han också hade 2011–2014.

Den 26 augusti tar han klivet in i rikspolitiken. Under åtta månader ska han vikariera för föräldralediga Jessica Rosencrantz.

– Efter valet kom jag på ersättarplats i riksdagen och det gör att jag får kliva in nu. Det känns väldigt roligt. Det är något jag har jobbat för och det finns för få seniorer i riksdagen, säger Lars Jilmstad.

En av få 40-talister

73-åriga Fagersjöbon Jilmstad blir en av en handfull 40-talister i den 349 personer starka riksdagen. Det är anmärkningsvärt att de är så få, tycker han. Dels för att andelen 40-talister i väljarkåren är betydligt högre, dels för att äldre har kunskap som borde tas tillvara.

– Äldre har erfarenheter och kompetens som kan komma till nytta i alla slags frågor, inte bara sådana som rör seniorer, säger han.

Hans hjärtefrågor är försvarspolitik, rättspolitik och trygghetsfrågor samt näringspolitik. Det är områden han har yrkesmässig erfarenhet av, efter att ha varit major i reserven, arbetat i tio år på Rikspolisstyrelsen och jobbat inom Svenskt näringsliv. Hur mycket han får ägna sig åt dessa frågor vet han inte, eftersom han ännu inte vet i vilka utskott han kommer att sitta.

Blir kvar i lokalpolitiken

En sak står dock klar: Han överger inte lokalpolitiken, utan förblir ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

– Om det hade rört sig om en längre tid hade jag avsagt mig mina kommunala uppdrag. Nu räknar jag med att också hinna sköta den viktiga stadsdelspolitiken på ett bra sätt.

Vill inte gnälla

Så länge Lars Jilmstad var yrkesverksam ville han inte verka partipolitiskt, men direkt efter pensionen blev han aktiv moderat.

ANNONS

– Jag är intresserad av samhällsfrågor och har alltid följt med i vad som händer. Det gör att jag ser förhållanden som jag vill vara med och ändra på. I stället för att gnälla vill jag vara med och påverka.