ANNONS

Fartygsägare: Kajplats blev 150 gånger dyrare

Anders Hellberg och Tibnor
S/V Tibnor är replik/kopia av engelsk Brixhamtrålare. Total längd: 25 m, bredd 5 m.
I somras var allt förberett, klappat och klart. Segelfartyget Tibnor skulle komma till Vaxholm, lagom till Skärgårdsbåtens dag och kommunen gjorde reklam för det på sin hemsida. Men bara tre dagar före ankomsten bröt affären ihop. Fartygsägaren Anders Hellberg skyller på kommunen.

ANNONS

– Jag vill inte ha något med denna skamliga kommunledning att göra. Vi fick bara tre dagar på oss att ändra vår planering, säger Anders Hellberg, som äger segelfartyget Tibnor tillsammans med sin hustru.

Vad som egentligen hänt råder det delvis delade meningar om. Enligt Vaxholms stad erbjöds Anders Hellberg en kajplats för Tibnor enligt den normala taxan – det vill säga motsvarande 75 600 kronor per helår.

Skulle göra reklam för kommunen

Men enligt Anders hade kommunen först lovat honom en betydligt lägre kajhyra, bara 500 kronor per år – mot att han gjorde reklam för kommunen och tog emot besökare på fartyget.

Erbjudandet var det han trodde skulle gälla, tills kommunen tre dagar innan fartyget skulle anlända presenterade den högre avgiften.

– Då kom kontraktet som sa att vi skulle betala 75 600:-per år. Det var inget vi pratat om innan, säger han.

Nytt var också att kontraktet bara skulle gälla ett halvår – till första januari, så att Anders Hellberg skulle bli tvungen att hitta en ny kajplats mitt i vintern.

Tibnor i hamn.

Historien började i maj förra året när Anders erbjöd sig att ställa upp kuttern S/V Tibnor i Vaxholms hamn. Redan från de första mailen var tjänstemän och ledande politiker entusiastiska och planeringen löpte på.

ANNONS

Kommunchef beklagar

Tibnor skulle bli en reklampelare för kommunen, ta emot turister och skolklasser, och erbjuda broschyrer om sjölivet i Vaxholm.

I april i år ordnade Anders själv elström till den tänkta kajplatsen i hamnen mittemot Boulangerie Waxholm, och kommunen tipsade var han kunde beställa en flagga med stadens vapen att hänga i riggen.

På kommunens hemsida kunde man läsa att Tibnor skulle anlända 3 juni, i lagom tid till Skärgårdsbåtens dag. Så blev det inte.

– Det är jättetråkigt. Jag förstår att han är besviken och arg. Jag tycker också att vi kunde ha varit tydligare och skickat ett skriftligt avtalsutkast tidigare. Men jag tycker det står tydligt på hemsidan vilken taxa som gäller, säger Marie Wiklund, kommunchef i Vaxholm.

”Astronomiska siffror”

Anders Hellberg hänvisar till mail och samtal med en av kommunens tjänstemän som han haft kontakt med under våren.

– ”Ni får samma taxa som båtklubbarna, vattenarrende”. Det sa han flera gånger, säger Anders Hellberg som har noggranna anteckningar från samtalen.

Samme tjänsteman ska enligt Anders Hellberg tydligt tagit avstånd från den högre, normala, taxan, eftersom det skulle bli ”astronomiska siffror”.

Har kommunen lovat 500 kronor i hyra?
– Det har pågått olika samtal. Det är svårt för mig att säga vilka samtal som skett, säger Marie Wiklund.

Enligt henne hade tjänstemannen inte behörighet att sätta ett lägre pris än den normala taxan.

Mitt i har inte kunnat nå tjänstemannen.

Anders Hellberg uppger att han satsat 20 000:- på el och utrustning inför projektet.

Lars Lindgren (M) ”En tjänstemannafråga”

Mats Olofsson (M), kommunstyrelseledamot och en av politikerna som varit entusiastiska över Tibnors ankomst, vill inte kommentera det som hänt utan att först prata med kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M).

När han återkommer hänvisar han till att fallet sköts av kommunens tjänstemän.

Det beskedet ger också Lars Lindgren (M) som också deltagit i samtalen om Tibnor:

–  Jag har ingen kommentar. Alla är välkomna att göra reklam Vaxholm, men det är fråga om på vilka villkor, säger han.

– Jag har varken beslutat om det ena eller andra. Det här är en tjänstemannafråga. Jag är noga med att inte recensera vad tjänstemännen gör, men taxan beslutas i fullmäktige och den får ingen gå ifrån.

I mitten av juni föreslog Anders Hellberg en kompromiss som innebar att Tibnor skulle ligga i hamn i Vaxholm under de tre sommarmånaderna till den normala taxan, totalt 18 900:-, men med en ersättning för den marknadsföring man skulle utföra för kommunen, totalt 16 000. En månad senare kom ett svar från Lars Lindgren:

”Jag ser inte att kommunen beställt dessa (tjänster, reds anm) och därför faller ett samarbete i år” skrev han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.