Min lokala hjälte

Fasad på hyreshus rasade ned

Hyresgästerna på Friluftsvägen i Sundbyberg väcktes mitt i natten av att putsen på fasaden rasade ned.

– Det skakade i hela huset, säger hyresgästen Catarina Gustafsson.

Nu lovar fastighetsägaren att renovera det 60 år gamla huset.

Catarina Gustafsson hörde ett brak vid midnattstid under natten mot måndagen. När hon kom ut på balkongen såg hon att stora bitar med puts hade rasat ned från fasadväggen.

– Det skakade i hela huset och hela kvarteret gick ut för att de hörde smällen. Det låg stora bitar puts på marken och det hade rasat in puts på balkongerna, säger hon.

Huset på Friluftsvägen i Sundbyberg byggdes på 50-talet och fasaden har inte renoverats sedan dess. Enligt fastighetsägaren Förvaltaren kan raset bero på att fukt letat sig in i huset.

– Men det kan också bero på tidens tand, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren.

Fastighetsägaren planerar att göra renoveringar av fasaden men det sker först om några år. Först ska de andra husen på gatan rustas upp.

– Det vi gjort nu är att vi knackat bort de lösa delarna av putsen och plastat in delar av fasaden. Som vi ser det finns det ingen risk att det ska hända igen, men vi kommer att göra dagliga kontroller på fastigheten, säger Anders Sundqvist.

Hyresgästen Catarina Gustafsson berättar att hon har påtalat flera andra brister på fastigheten, men upplever inte att hon fått gehör från Förvaltaren.

– Det brukar rasa ned stenbitar från balkongerna och vi har tidigare haft problem med istappar som fallit ned från taket. Jag har klagat flera gånger men ingenting har hänt. Till slut ger man upp, säger hon.

Anders Sundqvist beklagar det som hände under söndagsnatten men påpekar att det görs rutinmässiga kontroller av husfasaderna.

– Trots det kan det vara svårt att upptäcka sprickor som är högt upp. Jag har full förståelse för att man blir rädd och det är beklagligt att det händer. Tack och lov är det inte särskilt vanligt.

Enligt Förvaltarens hemsida startar renoveringarna av Friluftsvägen under 2017.