Fasadklättrande tjuv dömd för grov stöld

Via stuprännan tog sig den 29-årige inbrottstjuven in i lägenheten på Runebergsgatan och lämnade dna-spår.

Sedan greps han på bar gärning efter ett villainbrott i Nacka. Men polisen misstänker att han kan ha legat bakom flera inbrott i stan.

– Det rör sig om 20 eller 30 liknande inbrott. Men exakt hur många den här killen har gjort kan jag inte säga, säger Björn Wiberg, kriminalinspektör vid Citypolisen.

En eller flera fasadklättrare terroriserade i höstas stadsdelen och flera lägenhetsinnehavare råkade ut för tjuvar som tog sig in i öppna fönster genom att klättra via stuprännor längs fastigheternas väggar.

Den röda inbrottstråden var förutom fasadklättring också att stölderna skedde under natten, genom öppna fönster och när de boende var hemma.

När 29-åringen till slut greps upphörde plötsligt den inbrottsvåg som plågat Östermalm och polisen tror alltså inte på ett sammanträffande.

– Man har hittat fotspår som matchar tjuvens i fyra andra lägenheter i stan. Men bevisningen var för svag i de fallen tyckte åklagaren, säger Björn Wiberg.

Den dömde tjuven togs i november på bar gärning när han bröt sig in i en villa i Saltsjöbaden. Efter gripandet kunde polisen också koppla dna-bevis till inbrottet på Runebergsgatan två månader tidigare.

Som Lokaltidningen Mitt i kunde berätta förra veckan sker många av inbrotten på Östermalm på nedre botten och via fönster. Fasadklättring må låta spektakulärt, men jämfört med att bryta upp en säkerhetsdörr är det en barnlek.

29-åringen som dömdes i tingsrätten för grov stöld fick villkorlig dom. Han är inte svensk medborgare och eftersom brottet sågs som så pass allvarligt får han inte återvända till Sverige förrän om fem år.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång försökt nå mannens försvarsadvokat för en kommentar.

Fakta

Inbrott på Östermalm

2008: 71

2009: 157

2010: 137

2011: 120

2012: 151

Källa: BRÅ