Fast i sin bostad – i sex månader

Nio trappsteg gör att rullstolsburna Anders Nordström inte kan lämna sin bostad i Tyresö.
Nio trappsteg gör att rullstolsburna Anders Nordström inte kan lämna sin bostad i Tyresö.
MS-sjuke Anders Nordström har inte kunnat ta sig ut på egen hand på sex månader. Detta på grund av att kommunen avslog hans ansökan om hiss.

”Skandalöst”, menar Leif Jalenius, specialist på bostadsanpassning.

Nio trappsteg hindrar MS-sjuke Anders Nordström, 37 år, från att ta sig ut. Han bor i en villa i Tyresö och är sedan ett år tillbaka rullstolsburen och kan inte ta sig ner för trapporna.

– Jag vill åtminstone kunna gå ut och se mitt barn leka på gräsmattan, säger han.

Anders Nordström fick sin diagnos 2002.

– Ingenting syntes på mig då. Och när jag och min sambo köpte det här huset 2005 kunde jag både jogga och gå utan problem.

2006 föddes Anders Nordströms och sambon Rebecca Hollanders första barn. Familjen levde som alla andra, men så blev Anders Nordström sämre.

– Förra våren fick jag ett stort skov och kunde inte gå längre. Jag väntade verkligen in i det sista med att ansöka om en elhiss.

Anders Nordström ansökte hos Tyresö kommun om bidrag för bostadsanpassning för en hiss till utsidan av huset, som skulle göra att han kunde ta sig ut på egen hand.

Men kommunen avslog ansökan, med hänvisning till lagen om bostadsanpassning.

Lagen säger att funktionshindrade personer vid köp eller byte av bostad ska välja bostad med stor omsorg.

Bostaden ska vara lämplig, så att eventuella anpassningsåtgärder ska bli små. Kommunen skriver i beslutet att Anders Nordström visste om diagnosen när han köpte huset och därför inte borde ha köpt det.

– Men jag var ju inte funktionshindrad vid köpet. Med MS vet man inte hur det ska gå. Jag trodde själv inte att jag skulle hamna där jag är i dag.

Han och sambon överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Samtidigt blev Anders inlagd på sjukhus och genomgick en stamcellstransplantation. I december fick han komma hem igen.

Sex månader har gått sedan dess. Förvaltningsdomstolens dom dröjer och Anders kan fortfarande inte ta sig ut på egen hand.

– Jag är otroligt isolerad och kan bara komma ut när färdtjänsten hämtar mig. Jag kan inte ens hämta posten, säger han.

Leif Jalenius är specialist inom området. Han har jobbat som chef för bostadsanpassningsavdelningen i Stockholms stad och utbildar nu andra.

– Jag vill hävda att man inte kan använda den här lagparagrafen retroaktivt. Det är nuläget som gäller och man kan inte begära att personer ska veta vad som ska ske i framtiden när de köper sina ­bostäder, säger han.

Leif Jalenius menar att kommunen inte kan avslå med hänvisning till att Anders Nordström visste om sin dagnos vid husköpet för sju år sedan.

– Det är inte anständigt att han inte kan komma ut. Han har bott ­ i huset i sju år. Självklart ska han få en hiss – han fick ju sin funktionsnedsättning först nu. Att han inte kan komma ut är skandalöst.

Biståndsavdelningen är den avdelning inom kommunen som fattar beslut om bostadsanpassning. Chefen Auli Metsänsalo kan inte uttala sig om enskilda fall.

– Enligt lagen är det så, att om man har ett funktionshinder eller om man har en progressiv sjukdom som kan leda till vissa svårigheter ska man ta hänsyn till detta vid sitt bostadsköp.

Är det rimligt att förutse sin sjukdomsutveckling och sju år efter ett husköp få ett beslut?

Vi följer lagen och lagen säger att man kan göra så retroaktivt.

Det står ingenting om det ­retroaktiva i lagen.

– Men vi gör den tolkningen, säger Auli Metsänsalo.

Fakta

MS-prognos

Det är det en missuppfattning att MS nästan alltid inom några få år leder till svåra neurologiska skador.

Prognosen är mycket varierande, allt från en allvarlig sjukdom med relativt snabbt förlopp, till en under hela livstiden stillsam sjukdom som endast ger enstaka skov med ringa kvarstående symtom.

70 procent av patienterna kan gå 25 år efter diagnosen.

Källa: Svenska MS-sällskapet