Fler fast för olaga vapeninnehav

Knivbrott är fortfarande det vanligaste av vapenbrotten men pistolbrotten ökar mest.
Knivbrott är fortfarande det vanligaste av vapenbrotten men pistolbrotten ökar mest.
Antalet anmälda vapenbrott har ökat på Lidingö, framförallt har anmälningarna om olaga innehav av pistol ökat. Senast en man greps var precis innan nyår.
– Det har blivit vanligare med vapen och det drabbar ju även Lidingö, säger kommunpolis Fredrik Wallén.

Vapenbrotten blir allt vanligare i Sverige. Fler och fler kriminella beväpnar sig med vapen. Lidingö är inget undantag. Strax innan nyår greps en man som bar på en skarpladdad pistol på en parkering utanför sin bostad och han står nu åtalad för grovt vapenbrott.

Kammaråklagaren Thomas Rickardsson yrkar på att den åtalade mannen ska dömas till minst 14 månaders fängelse som var minimistraffet vid tidpunkten när mannen greps. Åklagaren yrkar även på böter för den mängd narkotika som mannen hade på sig.

– Polisen gjorde en kontroll på mannen på en parkering utanför en adress och då hittade de vapnet på honom. En parkering är en allmän plats och då blir det grovt vapenbrott, säger Thomas Rickardsson.

Hittar vi incitament på att det finns vapen kan vi även genomsöka personens bostad, till exempel om vi hittar tomhylsor.

Tidigare i höstas greps en man på Näset för att ha haft ett skarpladdat vapen.  Polisen har även påbörjat en satsning på att göra kontroller av kända kriminella som verkar på Lidingö.

– Lagen om vapenbrott har skärpts och idag kan vi genomföra sökningar av till exempel bilar vid kontroller av kända kriminella personer, hittar vi incitament på att det finns vapen kan vi även genomsöka personens bostad, till exempel om vi hittar tomhylsor, säger kommunpolisen Fredrik Wallén.

Vapenbrotten ökar i Sverige

Antalet vapenbrott har ökat under de senaste tio åren och det av vapenbrotten som har ökat mest är olaga innehav av pistol, revolver, k-pist. Under 2017 anmäldes 12 stycken pistolbrott en markant ökning då det varit sju pistolbrott som mest tidigare år.

– Det man kan se är att bland kriminella i hela Sverige har det blivit vanligare med vapen och det drabbar ju även Lidingö. Det vi har gjort som också kan påverka statistiken är att vi har ökat våra kontroller av kriminella och därmed hittar mer vapen, säger kommunpolisen Fredrik Wallén.

Under 2018 har det hittills kommit in 2 anmälningar om vapenbrott, ett om brott med olaga skjutvapen och ett om brott mot knivlagen.

Fakta

Antalet anmälda vapenbrott

 

Anmälda vapenbrott

Lidingö kommun                                                              1997         2008         2017

Olaga innehav av pistol, revolver, k-pist                   1                7                12

Olaga innehav av jaktvapen                                          2                4                  1

Olaga innehav av annat vapen                                     1                 2                 1

Annat brott mot vapenlagen                                         2                 6                 4

Olaga innehav av kniv och andra farliga föremål  16               12               14

 

Källa: Brottsförebyggande rådet