HSB säljer fastighet i Högdalen till kritiserad värd

Skebokvarnsvägen 211-233
123 lägenheter ingår i fastigheten Ramstycket.
HSB har sålt fastigheten Ramstycket på Skebokvarnsvägen i Högdalen till den kritiserade hyresvärden Wonna I de Jong.
– Vi har granskat köparen och det finns inga anmärkningar, säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef på HSB.

I tisdags damp det ner en lapp i  brevlådan hos hyresgästerna på Skebokvarnsvägen 211 till 233. I brevet informerades om att HSB sålt fastigheten till Wonna I de Jong.

Wonna I de Jong äger och förvaltar över 1 500 lägenheter. Hon är en hyresvärd som uppmärksammats en hel del i media. Det har rapporterats om misskötsel och återkommande bråk med Hyresgästföreningen. Hon har också anklagats för att sälja hyreskontrakt svart.

– HSB är en del av folkrörelsen och det är tråkigt att de inte tar hänsyn till vanliga människor, utan att det är rå kapitalism som styr; att de säljer till precis vem som helst, säger en hyresgäst.

”Vi har gjort en granskning”

HSB tillbakavisar kritiken.

– I alla fastighetsförsäljningar gör vi en utredning av den tilltänkte köparen. I sak finns det inget med anmärkning när det gäller Wonna I de Jong. Vi måste förhålla oss till hennes historik och rykten, men det finns inga anmärkningar och då föreligger det inga problem för oss att sälja till henne, säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef på HSB.

Förra året sålde landstinget en fastighet på Kungsholmen till Wonna I de Jong och HSB sålde en fastighet i Skärholmen till henne för ett par år sedan.

– Vi gjorde en affär med henne i Skärholmen och även då var det skriverier. Men vi kan konstatera att hon tagit väl hand om fastigheten och vi hör inget från hyresgästerna, säger Anders Joachimsson.

”Finns inget att anmärka på”

Wanna I de Jong har tidigare brutit med Hyresgästföreningen och vill förhandla direkt med hyresgästerna.

– Det blir allt vanligare, tror jag, att hyresvärdar vill sätta sina egna hyror i samband med ombyggnad. Det kanske inte är en bra utveckling, men det gäller många andra hyresvärdar också, säger Anders Joachimsson.

Vad säger du till hyresgäster som är oroliga?

– Vi har granskat hennes förvaltning och hennes ägande och det framkommer inga konstigheter. Det dyker upp en del kring hennes historik, men i övrigt finns inget att anmärka på. Är man orolig är man välkommen att kontakta mig.

Mitt i söderort har sökte Wonna I de Jong, men har inte fått svar.