ANNONS

Fastighetsjätte blåst på 47 miljoner kronor

Fastighetsbolaget Einar Mattsson blåst på 47 miljoner kronor
Mannen stal pengar för att finansiera en guldtransport från Afrika. Blev själv lurad.
Han hade jobbat för fastighetsjätten Einar Mattsson i flera decennier.
Sedan blåste han ägarfamiljen på 47 miljoner kronor – bara för att själv bli lurad i en kärleksbluff och en guldaffär i Afrika.
Nu döms mannen.
ANNONS

Den äldre mannen har en lång historia inom Einar Mattsson, som är Stockholms största privata ägare av hyresbostäder.

Efter flera år som ekonomichef fick mannen en rådgivarroll och en plats i styrelsen nära familjen Ränk som äger bolaget Einar Mattsson. Ett förtroende som skulle komma att missbrukas.

Under åren 2015 och 2016 lurade mannen till sig stora summor från tre personer i familjen. Bland annat från vd:n Stefan Ränks privata konto.

Genom att förfalska ägarfamiljens namnteckningar beviljade han sig själv lån och överfört en total summa på närmare 47 miljoner kronor till sitt eget konto.

Politisk karriär i bagaget

Det framgår i domen som på onsdagen föll i Stockholms tingsrätt.

Förutom den upplyfta rollen inom fastighetsbranschen har mannen även en politisk karriär bakom sig.

För Moderaterna i Stockholms stad har han bland annat suttit som nämndeman i Stockholms tingsrätt och varit ersättare i landstingsfullmäktige.

Bedrog för att själv bli bedragen

Nu döms mannen till fyra års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Men kanske ännu mer uppseendeväckande är vad mannen använt pengarna till. Han verkar nämligen själv i sin tur ha blivit lurad.

ANNONS

Några år innan de utfärdade lånen från Einar Mattsson träffade han – enligt domen – en kvinna i 30-årsåldern från Uganda som han inledde en relation med.

Skulle transportera guld

Efter en handfull år av kontakt berättade kvinnan att hennes pappa hade avlidit och lämnat efter sig stora mängder guld.

Innehavet hade hon fått i uppgift att transportera till Sverige för att sedan sälja. Men hon behövde hjälp med kostnaden och det är där pengarna från Einar Mattson kommer in.

Efter flertalet tveksamma transaktioner försvann kvinnan sedan spårlöst och det hela verkar inte vara annat än en bluff.

Familjens advokat välkomnar domen

Advokat Biörn Riese företräder ägarfamiljen och tycker att det är en sorglig historia men att det är bra att det nu har kommit en dom.

– Mannen har i sin tur blivit lurad men det ursäktar inte det brott han har begått. Det handlar om väldigt mycket pengar som har försvunnit från familjen och han har utnyttjat sin ställning, säger Biörn Riese.

Vad tror du om möjligheterna för familjen att få tillbaka sina pengar?

– Nu försöker man se om det går att få tillbaka sina pengar, men jag vill inte spekulera i möjligheterna. Men det är klart att det måste vara målet för familjen att få tillbaka dem.

Internationellt efterlysta

I början av 2017 anhölls den misstänkta kvinnan i sin frånvaro. Även hennes make tros vara inblandad i bedrägeriet och de jagas båda av svenska myndigheter. Något som Expressen tidigare skrivit om.

Men jakten har hittills varit resultatlös och paret är forfarande på fri fot men efterlysta internationellt, misstänkta för grovt bedrägeri.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.