ANNONS

Fästingbussen kommer till Farsta

En blodfylld fästing.
En blodfylld fästing.
Fästingsäsongen är här igen. I fjol ökade antalet fall av TBE med 50 procent. Vaccinera sig kan man göra på vårdcentralen – eller i fästingbussen, som gör flera stopp i Farsta i sommar.
ANNONS

Fästingbusssen från företaget Vaccindirekt gör sitt första besök vid Plantagen på Perstorpsvägen nu på på fredag 20 maj klockan 14-18.

Antalet rapporterade fall av TBE – fästingburen hjärninflammation – ökade 2015 med ungefär 50 procent till 268 fall, enligt Folkhälsomyndigheten. TBE-viruset är vanligast i Stockholms skärgård, kring Mälaren, längs Östersjökusten ner till Kalmar samt på Öland och Gotland.

Förutom att vaccinera sig kan man tänka på att bära heltäckande kläder när man vistas i skog och mark, och att inspektera kroppen när man har varit ute. Bakom öronen och vid hårfästet är två av fästingarnas favoritplatser.

Man kan också vaccinera sig på sin vårdcentral. En vuxendos kostar oftast runt 350 kronor och en dos för barn upp till tolv år cirka 300 kronor. Tre doser ger skydd i tre år.

För mer information om var och när fästingbussen stannar, se http://vaccindirekt.se/fastingbussen/

Fakta

Så tar du bort en fästing

När man hittar en fästing på kroppen är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Använd en fästingborttagare eller en finspetsig pincett.

Fatta om fästingen så nära huden du kan och dra rakt ut. Om man vrider kan fästingens mundelar fastna i huden.

Om man får feber eller känner sig allmänt sjuk efter ett fästingbett bör man besöka vården.

Källa: GSK
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.