Fästingbussen rullar in i Täby under helgen

läkarbesök spruta
Det enda skyddet mot TBE är vaccin.
2017 var ett rekordår för den otäcka fästingsjukdomen TBE. Vaccin är det enda sättet att skydda sig och nu i helgen får Täby besök av Fästingbussen.
– Om man inte har vaccinerat sig så är det hög tid att påbörja vaccinationen nu, säger läkaren Ulrika Winterbacke.

Under 2017 ökade antalet personer som smittats av fästingburen hjärninflammation, och det rekordartat. Under året insjuknande 151 personer – under de föregående fyra åren har antalet fall aldrig överstigit hundra, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

”Vill man vara skyddad till semestern så bör man börja nu”

Läkaren Ulrika Winterbacke

Och för den som rör sig i skärgården runt om i Roslagen är risken särskilt stor och landstinget rekommenderar att man vaccinerar sig.

– De allra flesta behöver ta två doser med en månad emellan och vill man vara skyddad till semestern så bör man börja nu, säger läkaren Ulrika Winterbacke till Mitt i.

Fästingarna vaknar till liv

Fästingarna vaknar till liv när snön smälter och kan vakna till liv så tidigt som mars och april och vara aktiva långt in på hösten.

– Jag tycker mig se ett ökat intresse för att vaccinera sig. Det har varit mycket skriverier om att antalet sjukdomsfall ökat i Stockholm. Det är alltid upp till en själv om man vill vaccinera sig men såväl Smittskydd Stockholm och Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man vaccinerar sig om man bor i ett riskområde.

Går inte att behandla

Hon säger att det är vanligare att man smittas av borrelia men TBE, fästingburen hjärninflammation, går inte att behandla och kan ge långtgående besvär. Ungefär hälften av de som insjuknar har heller inte noterat att de blivit bitna.

– Det enda vi har är det förebyggande arbetet med vaccination.

Fakta

Fästingbussen kommer till Täby på söndag

Söndagen den 15 april på Coop Forums parkering i Arninge C mellan klockan 12.00 – 16.00.

Söndagen den 29 april på Coop Forums parkering i Arninge C mellan klockan 12.00 – 16.00.

Söndagen den 6 april på Coop Forums parkering i Arninge C mellan klockan 12.00 – 16.00.

Det finns flera platser du som Täbybo kan vaccinera dig: Täby husläkarmottagning i Täby centrum, Svea Vaccin vid Esplanaden, Täbyhälsan vid Roslags Näsby och på Täby kyrkbys husläkarmottagning.

TBE-viruset överförs i bettögonblicket och det kan ta en till två veckor innan man känner av symptomen som till en början liknar influensa. Sprider sig viruset till hjärnan förvärras symptomen och man drabbas av hög feber, svår huvudvärk, yrsel och ljuskänslighet. Man kan även få kramper och förlamningar.

Ungefär en tredjedel av de insjuknade får långdragna eller bestående besvär.

Källa: Källa: 1177 Vårdguiden, Fästingbussen, Stockholms läns landsting