Här fastnade Christine med ambulansen

Christine Lorne, ambulanssjukvårdare, fastnade med sin ambulans i snön i närheten av Nacka forum under den kaosartade onsdagen förra veckan när snön vräkte ner. Under dagen fick hon tre prio ett larm, bland annat ett prio ett larm i Värmdö.
Christine Lorne, ambulanssjukvårdare, fastnade med sin ambulans i snön i närheten av Nacka forum under den kaosartade onsdagen förra veckan när snön vräkte ner. Under dagen fick hon tre prio ett larm, bland annat ett prio ett larm i Värmdö.
Christine Lorne, ambulanssjuksköterska, fick tre prio ett larm under den kaosartade onsdagen förra veckan när snön vräkte ned.
– När jag satt fast på bron i närheten av Nacka forum fick vi ett prio ett larm i Västertorp. När vi kommit tre meter fick vi ett prio ett larm i Värmdö. Men bilarna framför oss stod fast och kunde inte flytta sig.
Prio ett larm är lika med livshotande.

Ambulans och räddningstjänsten påverkades av snövädret förra onsdagen:

– Absolut, snövådret påverkade både räddningstjänsten och ambulansen. Jag vill inte säga att ambulansen var utslagen men den var väldigt hårt belastad, säger Christine Lorne, ambulanssjuksköterska.

Christine Lorne fick tre prio ett larm under den kaosartade onsdagen.

– När jag satt fast på bron i närheten av Nacka forum fick vi ett prio ett larm i Västertorp. När vi kommit tre meter fick vi ett prio ett larm i Värmdö. Men bilarna framför oss stod fast och kunde inte flytta sig, säger Christine Lorne.

Prio ett larm är lika med livshotande.

Vad som hände i de här två fallen är Christine Lorne förhindrad att svara på, på grund av sekretess. Men Christine Lorne säger att det tog ”betydligt mer än dubbla tiden” till prio ett larm.

Kom någon till skada?

– Inte som jag vet, men där hänvisar jag till landstinget. Spontant kan jag säga att prio ett larm handlar om minuter.

När hennes ambulans satt fast vid Nacka forum kom andra bilister, och förbipasserande, fram och knuffade på ambulansen, något Christine Lorne säger att hon uppskattade. Bilden här ovan är från ett filmklipp på Youtube, som enligt Christine Lorne haft över en miljon visningar.

Christine Lorne säger att hon har jobbat i elva år inom ambulanssjukvården men hon har aldrig under de åren varit med om en liknande trafiksituation.

– Jag brukar säga att vi tar oss alltid fram, men i onsdags gick det inte.

Ulf Kanfjäll, verksamhetschef för Samariten ambulans AB, som kör ambulanstrafiken i Nacka och Värmdö, säger att han inte har någon exakt detaljer av hur ambulanssjukvården fungerade i Nacka och Värmdö den här aktuella onsdagen:

– Det var en besvärlig dag, bilar fastnade i snön. Våra ambulanser är beroende av bra väglag. Men tuffast var det nog för busstrafiken.

Ulf Kanfjäll säger att han själv blev stående med en blåljustransport den här onsdagen utan att kunna ta sig vidare.

– All personal gjorde en heroisk insats, det var något helt annat än en vardaglig situation. Vi kommer att få utreda om vad som kan göras i framtiden.

Ulf Kanfjäll säger att det som försvårade för ambulanserna var snön:

– Det låg väldigt mycket snö, det var orsaken till att det uppstod problem. Det är hundra år sedan det föll så mycket snö. Nu får utredningar svara på vad som kan göras, säger Ulf Kanfjäll.

Läs mer nyheter om Nacka:

Delseger för Håkan Lans i patenttvist – eller?

Fulfällde träd värda en halv miljon

OS-stjärnan kan bli galadrottning

Så drabbades busstrafiken i Nacka och Värmdö av snövädret