Idag fattas beslut om Porslinsfabriken

Rondellhundarna har bytts mot rondellhänder. Foto: Läsarbild.
Rondellhundarna har bytts mot rondellhänder. Foto: Läsarbild.
Chamottehuset i gustavsberg (tidigare porslinsfabrik)
Politikernas förslag att sälja Porslinsfabriken har skapat starkt missnöje bland Värmdöbor
Komunfullmäktige träffas för möte. Då demonstrerar konstnärer och Värmdöbor.
– Hela vår verksamhet riskeras och måste kanske läggas ner, säger Lisa Wallert, ordförande i G-studion.

”Rädda fabriken”, ”sälj inte ateljéerna”. Överallt i Gustavsbergs hamn hänger svarta banderoller. I rondellerna genom Gustavsberg sitter, istället för de klassiska rondellhundarna, rondellhänder. Alla uppmanar de Värmdö kommuns styrande politiker att inte sälja Porslinsfabrikens Dekorhus till kommersiella aktörer.

– Annars kanske vi tvingas lägga ner vår verksamhet. Och här sitter alltså de bästa keramikerna i hela landet, säger Lisa Wallert, ordförande i ateljéföreningen G-studion.

G-studion leder eftermiddagens demonstration, där missnöjda kommuninvånare väntas delta. Redan nu har tusentals namnunderskrifter samlats in mot försäljningen.

– Vi har fått ett starkt och stort stöd, säger Lisa Wallert.

Fastighetsbolag kan köpa huset

Porslinsfabriken i Gustavsberg kan säljas. Foto: Åsa Sommarström.

Under onsdagens kommunfullmäktige ska beslut kring inriktningen av Porslinsfabriken fattas. Och förslaget är att fastigheterna i framtiden ska säljas, något som Mitt i har skrivit om tidigare.

Enligt uppgifter till Mitt finns fastighetsbolag bland de potentiella köparna.

Lisa Wallert vågar inte hoppas på att den keramiska verksamheten tillåts fortsätta om kommersiella företag tar över fastigheterna.

– Risken finns att fastighetsägarna bygger bostäder här. För fem år sedan var marken här inte så mycket värd. Men nu när det byggs så mycket är marknadsvärdet ett annat. Om kommunen hade haft ambitionen att vi skulle vara kvar så hade de inte velat sälja, säger hon.