Fattiga barn blir färre i Botkyrka

Botkyrka är, ihop med Pajala, den enda av de mest utsatta kommunerna i Sverige där barnfattigdomen minskar.

– Det känns väldigt bra, säger Mats Einarsson (V).

Av landets 30 mest utsatta kommuner är det bara Botkyrka och Pajala som har lyckats minska andelen barn som riskerar att hamna i fattigdom.

Det visar siffror som Statistiska centralbyrån (SCB), har tagit fram för Sveriges Radio.

– Det är en bekräftelse på att vi ändå gör någonting rätt. Jag tror att det är vårt långsiktiga arbete under många år som ligger bakom. Det är inte bara på den här punkten vi går mot strömmen, säger socialnämndens ordförande Mats Einarsson (V) och fortsätter:

–Enligt EU:s standard riskerar en familj fattigdom när dess inkomster är lägre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige. För en ensamstående förälder med ett barn innebär det cirka 14 000 kronor i månaden.

Trots att Botkyrka går mot strömmen är kommunen fortfarande den tionde sämsta i Sverige när det gäller barnfattigdom. 32,4 procent av Botkyrkas barn riskerar att hamna i fattigdom, enligt Sveriges Radio och SCB.

– Det som direkt påverkar risken för barnfattigdom är arbetslösheten. Vi försöker framför allt rikta oss till grupper som av olika anledningar har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger Mats Einarsson.

Det är svårt att veta vilka effekter olika satsningar får, menar han. Det finns inte så mycket forskning och det handlar till viss del om att pröva sig fram. Några enskilda satsningar vill Mats Einarsson ändå framhålla.

– Vi har ett riktat bidrag till barn i familjer som länge fått försörjningsstöd. Och så har vi halverat avgifterna till kulturskolan för alla elever.

Fakta

Klyftorna ökar

Mellan 2005 och 2010 ökade risken för barnfattigdomen i 187 kommuner och minskade i 101.

Störst är risken i Malmö (44,4 procent), Landskrona (38,3 procent) och Årjäng (36,9 procent).

Minst är risken i Danderyd (6,8 procent), Täby (7 procent) och Lomma (7,7 procent)

Källa: SCB/Sveriges Radio