”Det blir bråk kring dem när de börjar ta slut”

Semlor, Malmens konditori. Pappa Marcos Astudillo, och dottern Natalia Astudillo
Ett nytt fat semlor på väg ut. En dryg månad innan fettisdagen säljs semlorna redan.
Fettisdagen infaller först den 5 mars – men redan nu säljs bra med semlor i Haninge. Och enligt en omröstning på nätet är faktiskt Haninge den bästa orten i Stockholm att trycka i dig din semla på.

Mitt i drog in och tog tempen inne på Malmens konditori i Handen, en dryg månad innan den stora semmeldagen då försäljningen tar fart på riktigt.

Malmens har sedan 60-talet varit ett välkänt semmelställe för Haningeborna.

– Vi började sälja semlorna efter nyår men folk har frågat efter dem sedan i oktober. Det blir bråk kring dem när de börjar ta slut, säger Natalia Astudillo, 32, som driver kondiset ihop med sin pappa Marcos.

Gör tusentals på fettisdagen

Denna onsdag länsas ytterligare ett fat av de mellanstora semlorna. Faten får fyllas på hela tiden. Ny grädde ska vispas, ny mandelmassa läggas på.

Då dubblar vi nästan personalen i köket

Natalia Astudillo om Fettisdagen

Efter nyår gjorde Malmens 50 semlor per dag, under februari väntas man göra 200-300 varje dag.

– På fettisdagen blir det tusentals. Då dubblar vi nästan personalen i köket, säger Natalia.

Och i dessa tider är semlorna viktigare än någonsin.

– Förra året var tungt för både restauranger och kaféer. Det var mycket fokus på återvinning och smarsamhet. Då väljer folk även bort konditorierna mer.

Hur mycket betyder försäljningen?

– När vi är framme vid fettisdagen så utgör semlorna i princip all försäljning. Vi drar ju ner på annat bakverk för att prioritera semlorna. Semlorna är en del av den svenska kulturen, och väldigt många besöker oss bara den här tiden på året.

Natalia och Marcos Astudillo på Malmens konditori i Handen.

Natalia och Marcos Astudillo på Malmens konditori i Handen.

Fakta

Betyder fint vetemjöl

Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl.

Den 12 februari 1771 dog kung Adolf Fredrik på fettisdagens kväll efter en bättre middag, i vilken hetvägg (semla med varm mjölk) ingick.

Semlan fick den form den har idag i slutet på 1800-talet, men var en lyx förbehållen de högre stånden.

Det är först efter andra världskriget när det ekonomiska uppsvinget gör vitt mjöl, grädde och socker tillgängligt som semlor blir något för gemene man.

Fastlagen börjar på fastlagssöndagen, eller fläsksöndagen, och följs av blå måndag och fettisdag.

Det gällde att äta för att klara 40 dagars fasta, som inleds på askonsdagen och varar till påsk.

Källa: Nordiska muséet, Semleakademien, Svenska kyrkan

Malmens har valt att vara traditionella – vilket tycks uppskattas av kunderna. Semmelwraps, semmeldrinkar eller tacossemlor har aldrig fallit i smaken hos familjen Astudillo.

Däremot var de först med minisemlan i Haninge för några år sedan, menar de själva i alla fall.

Omröstning: Haninge bästa orten för semlor

– Andra ställen i Haninge har sen kopierat den, haha.

Vad är viktigast för en riktigt bra semla?

– Grädden får varken vara för rinnig eller för mustig, utan måste vara mitt i prick. Den hjälper ju också till att få mandelmassan mindre stark, säger Natalia.

Malmens har i alla tider varit populära för sina gräddiga vetebullar, men de har hård konkurrens i Haninge.

Och frågan är om inte Haninge är bästa orten för semlor i hela länet.

Enligt en stor tävling på nätet arrangerad av en stor mejeriproducent så har Haninge inte mindre än tre ställen bland de tio bästa just nu.

TM Bagarstuga i Västerhaninge centrum, som inte haft möjlighet att svara när Mitt i sökt dem, leder just nu listan.

Malmens ligger femma, och Ica Maxi Haninge åtta.