ANNONS

Ska ha fejkat skada – fick fyra miljoner

försäkringsbedrägeri väsby
På boendet syns mannen arbeta vid en dator.
Mannens sjukintyg sa att han knappt kunde röra sig av smärta. Samtidigt arbetade han på två vårdboenden och drev en bilfirma enligt försäkringsbolagets utredning. Nu åtalas han för grovt bedrägeri under tio års tid.
ANNONS

En Väsbybo i 50-årsåldern misstänks för försäkringsbedrägeri. Nu åtalas han vid Attunda tingsrätt.

Mannen skadade sig i en trafikolycka 1994 och har sen 1998 varit helt sjukskriven. Han har fått ersättning av Länsförsäkringar för invaliditet och full arbetsoförmåga. Enligt sjukintyg hade mannen permanent smärta och depressivitet på grund av ett whiplashtrauma i olyckan.

Men under 2016 gjorde försäkringsbolaget en stickprovskontroll. Då hade två anonyma personer gjort anmälningar om att han hade inkomster vid sidan av ersättningen. Därefter stoppade försäkringsbolaget utbetalningarna eftersom man misstänkte att mannen faktiskt arbetade.

Försäkringsbolaget har dokumenterat när mannen kom till boendet och när han lämnade. Foto: Polisens /Länsförsäkringar

Försäkringsbolaget har dokumenterat när mannen kom till boendet och när han lämnade. Foto: Polisens /Länsförsäkringar

Enligt utredningen som Länsförsäkringar gjort har mannen arbetat sen 2008 på två äldreboenden i Södertälje, i högre omfattning än heltidsarbete.  Men den inkomsten har han inte betalat skatt för. Samtidigt ska mannen ha startat upp och drivit en bilfirma i norra Stockholm.

Mannen misstänks för att ha ljugit om sin invaliditet och arbetsförmåga samt ha begärt 2 500 0000 kronor i försäkringsersättning utan att ha rätt till det. Försäkringsbolaget menar att han har vilselett, överdrivit och simulerat sina besvär.

Under samma period har mannen även fått sjukpenning, sjukersättning, och handikappersättning från Försäkringskassan. Han har även fått bilstöd utbetalat. Totalt ska mannen ha fått ut 1 500 000 i sjukersättning från Försäkringskassan sen 2008.

Mannen syns köra från boendet. Foto: Polisen/Länsförsäkringar

Mannen syns köra från boendet. Foto: Polisen/Länsförsäkringar

I intygen för sjukersättning har mannen uppgett att han inte kan lyfta armarna över bröstet, att han inte kan duscha eller klä på sig själv. Sysslor som städning, matlagning och att bädda sin säng har han uppgett att inte klarar av.

ANNONS

Utredare på försäkringsbolaget har dokumenterat i bild och video hur mannen arbetar på omsorgsboendet och syns röra sig utan problem. Vi flera tillfällen har han en telefon mellan axel och öra. Vid en husrannsakan i mannens hem hittades även en kalender där arbetstider var noterade som matchade de timmar han ska arbetat i Södertälje kommun.

Mannen menar att han ska ha agerat utifrån oaktsamhet med vigår händelserna i stort. Flera vittnen har intygat att mannen har arbetat under perioden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.