Fel färg gör dig blek och äldre

Färg- och stilkonsulten Jessica Johansson har stenkoll på vad man klär bäst i.
Färg- och stilkonsulten Jessica Johansson har stenkoll på vad man klär bäst i.
Jessica Johansson från Hägersten driver modesajten Your closet och har stenkoll på stil. Och just vilka färger man bär är av yttersta vikt.

Mitt i:s reporter satte sig själv under luppen för att få veta hur en färg- och stilanalys går till.

– Du är en true autumn och passar i varma, mellanmörka färger. Du ska inte ha för klara färger som tar över ditt utseende.

Jag sitter i en frisörstol på salongen L2 Lockar & Lack på Östermalm. Jessica Johansson ser koncentrerad ut när hon försöker bedöma vilka färger som är rätt för just mig.

– Jag använder mig av årstidsdraperingar som har olika nyanser av färger för att ta reda på vilken årstid man hamnar i, förklarar hon.

Jessica Johansson driver modesajten Your closet, där hon erbjuder tjänster som färg- och stilanalyser, personlig shopping och garderobsplanering. Hon är utbildad färg- och stilkonsult och har tidigare även sålt kläder på sajten.

– Jag blev mer och mer intresserad av personlig stil och sedan hittade jag en färg- och stilkonsultutbildning. Det var mitt i prick för mig, jag gick utbildningen och sedan var jag fast. I dag är klädförsäljningen borta och jag riktar mer in mig på personlig stil, det är det jag är bäst på, säger hon.

Och Jessicas hjälp behövs. För vi är många som famlar i blindo när vi handlar i butiker – utan att egentligen veta vilka plagg och färger vi klär bäst i. Klär man sig till exempel i fel färger kan detta försämra utseendet.

– När det gäller personlig stil är färgen viktigast för mig. Vi vill inte se äldre eller blekare ut. Sedan kollar jag efter plagg som upprepar min kroppsform, har man en rak kropp ska man ha raka plagg, har man kurvor ska man framhäva dem och så vidare.

– Sedan kan man lägga till sin personlighet till kläderna, kanske gillar man till exempel klassiska, bekväma eller romantiska plagg. Men det är svårt att hitta kläder som har alla de här delarna, så man får prioritera själv efter vad man tycker är viktigast, menar Jessica Johansson.

Men Jessica har inte alltid varit en inbiten modeguru.

– Jag var nog ganska omodern under skoltiden. Jag tänkte inte direkt på vad som var trendigt när jag bodde i lilla Hallstahammar, säger hon och skrattar lite.

Äntligen är min färganalys klar. Jessica tar fram en palett med färger som jag klär i och jag noterar, något förskräckt, att färgen svart saknas. Men samtidigt finns där många kulörer som jag ofta bär.

– Vi gör färgval varje dag och dras till vissa nyanser av en anledning. Ofta förekommer nyanserna som man undermedvetet har valt på dagliga prylar i paletten vid en färganalys, förklarar Jessica.

Vad brukar kunderna säga när de träffat dig?

– ”Nu ska jag hem och rensa garderoben” är den vanligaste kommentaren efter en färg- och stilanalys. De ser fram emot det och tycker att det ska bli kul att bygga upp en ny garderob.

Och kanske behöver min egen garderob också ett lyft nu. Men mina svarta kläder håller jag nog på ett litet tag till.

Fakta

Gillar färgglada toppar och jeans

Namn: Jessica Johansson.

Ålder: 26.

Bor: Hägersten.

Gör: Driver modesajten www.yourcloset.se. Gör färg- och stilanalyser på L2 Lockar & Lack.

Modeikon: ”Rachel Zoe. Hon har en sådan drivkraft och jag beundrar hennes framgång. Hon har en väldigt tydlig linje i sin stil.”

Viktiga plagg i garderoben: ”En festklänning, ett par jeans, svarta byxor, snygga klackar och färgglada toppar”.