ANNONS

Fel hushöjd och färg i Porslinskvarteren – S kräver stadsarkitekt

stadsariktektsocialdemokraternakollage
Porslinskvarteren byggdes inte som politikerna bestämde. Carl Kangas (S) vill ha en stadsarkitekt för att undvika upprepning i framtiden.
Porslinskvarteren byggdes inte som Värmdös politiker hade bestämt.
Nu kräver Socialdemokraterna att kommunen anställer stadsarkitekt för att skydda kommunens natur- och kulturmiljöer vid kommande byggen.
ANNONS

Värmdös politiker bestämde att ”antal våningar”  i Porslinskvarteren ”ska varieras inom varje kvarter”. Men byggherrarna valde i stället att bygga alla hus så höga som möjligt för att kunna sälja fler lägenheter. På Gustavsbergs allé 28-36, Ursula Printz gata 1-6 och Idrottsvägen 2-4 avviker husens färg och fasader från vad politikerna beslutade.

Vi har sett exempel när det som byggts faktiskt inte följer de omfattande gestaltningsanvisningarna som exempelvis i Porslinskvarteren. Det är ett demokratiskt problem, säger oppositionsrådet Carl Kangas (S).

Porslinskvarteren byggdes inte som politikerna bestämde. Socialdemokraterna vill ha en stadsarkitekt för att undvika upprepning i framtiden.

”Ska bli verklighet”

För att undvika liknande händelser i framtiden föreslår Socialdemokraterna i sitt budgetförslag för 2020 att Värmdö kommun anställer en stadsarkitekt.

– Det vi beslutar om i kommunfullmäktige, på uppdrag av folket, ska bli verklighet. Att säkra det bör vara en av stadsarkitektens uppgifter, säger Carl Kangas.

Carl Kangas oppositionsråd Socialdemokraterna-Värmdö

Carl Kangas (S), oppositionsråd i Värmdö, tycker att det är ett demokratiproblem när byggen inte blir som politikerna har bestämt.

En attraktiv bebyggelse ökar både trivseln och marknadsvärdet, uppger Socialdemokraterna. Enligt partiet behövs en stadsarkitekt för att Värmdös tätortsområden ska bli långsiktigt hållbara.

ANNONS

Hoppas få med sig övriga partier

Socialdemokraterna hoppas få medhåll från den styrande majoriteten – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Jag tycker den hårda blockpolitiken är fördummande. Det finns partier i majoriteten som haft liknande förslag i sina valmanifest. Här kan vi nå enighet. Det är dags att vi kommer överens om den här satsningen som skapar möjligheter till rikare liv för alla oss som bor här nu och våra framtida Värmdöbor, säger Carl Kangas.

Mitt i har sökt kommunalrådet Deshira Flankör (M) och ordföranden i byggnämnden Lars-Erik Alversjö (M) för en kommentar.