Fel man greps för skott på krog

Mannen som greps för att skjutit en person i benet i Storvreten har ­friats. I stället har en annan man, från Botkyrka, gipits för skotten.

Det var i slutet av november som en man i 30-årsåldern blev skjuten i benen med en pistol utanför en restaurang i Storvreten.

När polisen kom dit hittades mannen med tre skottskador i benen.

Skottlossningen ska ha föregåtts av att den skjutne mannen druckit alkohol.

Sedan blev det blev bråkigt och han uppmanades att lämna restaurangen. Enligt mannen ska en man i 30-årsåldern ha följt efter, 15 meter bakom honom.

Plötsligt ropade förföljaren åt honom att stanna. Därefter tog han upp en pistol och sköt ”tre snabba skott” mot mannen från cirka två meters håll.

En misstänkt gärningsman pekades snart ut. När polisen gjorde en husrannsakan hos den misstänkte pistolmannen, som bor i Huddinge, hittades en automatkarbin med kalibern 7,62, med 51 patroner i magasinet, varpå han häktades.

– Den personen är nu försatt på fri fot men är fortfarande misstänkt för grovt vapenbrott som han också har erkänt. Men det visade sig vara fel person när det gäller skjutningen, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

En annan person har nu gripits misstänkt för skotten utanför restaurangen i Botkyrka.

– Jag kan av utredningsskäl inte säga något om det, men en person som är hemmahörande i Botkyrka greps och häktades den 4 december, säger Thomas Hertz.

Enligt åklagaren var det ren tur att man hittade vapnet.

– Polisen har vissa personer som de snabbt riktar misstankar mot, men det var en slump att automatkarbinen hittades, säger Thomas Hertz.

Enligt tidigare medieuppgifter ska mannen, som nu är skäligen misstänkt för grovt vapenbrott under 90-talet, ha varit ledare för ett ökänt fängelsegäng.

Automatkarbinen ska nu provskjutas av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Om mannen fälls riskerar han ett till två års fängelse, enligt åklagaren.

Mannen som sköts i benen ska nu vara utskriven från sjukhuset.