Ella och Felix upptäckte skogbranden

Ella och Felix Bergold upptäckte skogsbranden
Ella och Felix Bergold som upptäckte branden bakom deras hus i Jakobsberg.
Ella och Felix Bergold upptäckte skogsbranden - efter branden
En del av skogen skadades av branden.
Ella och Felix Bergold rotar i resterna av branden.
Ella och Felix Bergold rotar i resterna av branden.
När det förra fredagen började brinna i allmänningen bakom Hindervägen i Jakobsberg var det Ella och Felix Bergold, nio och tolv år gamla, som först såg branden och såg till att brandkåren kunde släcka den.
– Jag var mest orolig för huset, säger Felix Bergold.

Storebror Felix, tolv år, var redan hemma från skolan när Ella Bergold, nio år, kom hem och såg rök i skogen bakom huset på fredagseftermiddagen. Hon sprang upp och såg att det brann, och varnade Felix Bergold innan hon sprang vidare till grannarna och varnade dem.

Skogsbrand i Jakobsberg, Järfälla

Så såg det ut innan brandkåren kommit. Foto: Felix Bergold

I allmänningen bakom deras hus på Hindervägen i Jakobsberg hade en brand blossat upp i en rishög. När grannarna såg branden och tillkallade brandkår hade Felix Bergold redan tagit initiativ, och släpat upp en stor brandsläckare på kullen.

– Jag var mest orolig för huset, säger Felix Bergold några dagar efter branden.

Skogsbrand i Jakobsberg, Järfälla

Felix Bergold tog med brandsläckaren för att släcka branden. Foto: Felix Bergold

Branden, som spridit sig i den torra marken, tog brandkåren en och en halv timme att släcka ordentligt och krävde två brandbilars uppmärksamhet – sammanlagt flera tusen liter vatten. Redan innan brandkåren kom till platsen hade grannar gått ut med trädgårdsslangar för att släcka branden.

– De hade inte ödslat någon tid på att berätta för mamma att det brann, utan båda var med och tittade på släckningsarbetet istället, säger Catharina Bergold.

Se Felix video från branden:

”De har gjort jättebra ifrån sig”

Håkan Dahlbäck är operativ chef på Storstockholms räddningscentral. Han säger att barnen har gjort helt rätt när de varnat grannarna.

– De har gjort jättebra ifrån sig. Att varna de som bor i närheten är jätteviktigt, och förstås att ringa 112, säger Håkan Dahlbäck.

Det har inte regnat på länge vilket förstås ökar brandrisken, men det är också generellt stor risk för brand denna tid på året. Förra årets gräs har torkat och är lättantändligt, medan årets gräs inte växt upp ordentligt på alla platser än. Samma helg som det brann vid Hindervägen hanterade Storstockholms räddningstjänst uppåt hundra olika markbränder.

Vad ska man tänka på om man ser att det brinner – förutom att ringa 112?

– Det viktigaste är att vara så utförlig man kan i telefonen. Vad har hänt och var har det hänt? Kan man göra något själv så ska man påbörja det efter att man larmat. Finns inget vatten till hands kan man slå med något och på så sätt dämpa branden. Men man ska inte ta några onödiga risker, säger Håkan Dahlbäck.

Fakta

Håll koll på brandrisken

SMHI och Räddningstjänsten varnar just nu för att det är stor risk för brand i skog och mark. På SMHI:s hemsida finns en dagligen uppdaterad karta över var risken för brand är störst – om du ska ut och grilla kan det vara bra att kolla om det finns några varningar för området du ska ut till.