ANNONS

Felmärkt oxfilé såldes i Älvsjöbutik

Oxfilén var felmärkt med nio dagar vid miljöförvaltningens kontroll.

– Ingen medveten handling, säger butiks­ägaren som menar att det blivit fel vid inknappningen.
ANNONS

Etiketten på oxfilén i kyldisken stämde inte överens med märkningen på köttstyckets originalförpackning. Bäst-före-datumet hade egentligen passerats med en vecka, upptäckte handläggaren på miljöförvaltningen vid en kontroll i Hemköp Örbyhallen.

Fel i butikens märkning av kött har upptäckts förr. Vid en kontroll i juni förra året hade flera köttförpackningar i kyldisken passerat sista förbrukningsdag. Och i november upptäcktes att kött som butiken märkt som svensk Black Angus egentligen var lövbiff från Australien.

– Det är inga medvetna handlingar, vi märker inte om kött utan det är helt enkelt den mänskliga faktorn som spelat in. När vi styckar kött så knappar vi in märkningen manuellt och då har det blivit fel helt enkelt, säger Tomas Bodelson, en av butiksägarna.

Petter Jonsson, enhetschef vid livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen, bekräftar att det ofta är rena misstag som ligger bakom bristerna.

– Det förekommer att det blir fel i butiker, ofta på grund av bristande kunskap eller misstag. Företagen som medvetet fuskar är i minoritet. Men som konsument ska man kunna lita på att märkningarna stämmer.

Inspektörerna kommer inom kort att göra en ny kontroll i butiken. Tomas Bodelson säger att han ska undersöka vad som orsakat det senaste misstaget när han är tillbaka från semestern.

På Hemköp centralt har man reagerat på miljöförvaltningens rapport.

– Det är allvarligt och vi kommer att träffa butiksägarna och ta reda på vad som hänt, säger Maria Nobel, butikskedjans kommunikationschef.

Vilka påföljder det blir för butiker efter att brister konstaterats varierar.

ANNONS

– Det beror på vad man gör för fel och hur man hanterar avvikelserna. Men den här butiken har ju åtgärdat de tidigare avvikelserna och vi har inte bedömt att det är proportionerligt med sanktioner, säger Petter Jonsson.

Han får betalt för att titta och tipsa andra om TV

Älvsjö Albin Falk Hansson från Älvsjö har ett udda sommarjobb. Han får betalt av Canal Digital för att titta på tv.

– Det är väldigt lyxigt, jag ska kolla igenom hela tablån och försöka hitta guldkornen, tipsa folk om program de inte känner till, säger Albin.

Men tråkigt att sitta inne framför en tv hela sommaren tycker han inte att det är.

– Det finns ju tv i mobilen, surfplattan och datorn så man kan titta på stranden eller i hängmattan också.

Yrkesgymnasium hotas av vite

Liljeholmen Praktiska gymnasiet i Liljeholmen har allvarliga brister i undervisningen, konstaterar Skolinspektionen. Två av tre elever når inte kunskapskraven i ett eller flera ämnen och skolan har tidigare kritiserats för samma typ av brister.

– Vi har gått igenom rapporten och börjat analysera vad vi behöver göra för att möta det Skolinspektionen uppmärksammat. Vi ser allvarligt på inspektionen och kommer att rätta till det vi behöver rätta till, sägerRektor Christine Ripås, tillförordnad rektor på skolan.

Senast 29 oktober måste skolan ha åtgärdat bristerna, annars riskerar de att tvingas betala vite på 900 000 kronor.