Fem års fängelse för nätpedofil

En 24-åring från Värmdö dömdes i förra veckan till fem års fängelse av Nacka tingsrätt för en lång rad sexualbrott. Bland annat 110 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

2011–2014 ljög 24-åringen om sin ålder och sitt namn när han kontaktade unga flickor på nätet. Efter att ha etablerat kontakt med flickorna via olika nätforum fick han dem att skicka avklädda bilder till honom.

Han har sedan använt bilderna som utpressning och hotat att sprida bilderna på internet eller till anhöriga, och på så sätt fått flickorna att göra mer.

Målet gäller brott mot 59 personer. 57 av dem är flickor som var mellan 11–17 år vid tidpunkten för brottet. Flickorna är bosatta i olika delar av Sverige.

– Det har varit en mycket omfattande förundersökning och det är många flickor som har drabbats. Polisen har gjort ett jättejobb med sin utredning i kontakten med flickorna, som inte vågat anmäla, säger åklagaren Sara Engelmark Leuf.

24-åringen dömdes bland annat för sex fall av sexuellt utnyttjande av barn, 110 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, varav 82 bedöms som grova, samt tolv fall av barnpornografibrott.

Tingsrätten har däremot ogillat ett av åtalen som avser våldtäkt mot barn och två åtal om sexuellt övergrepp mot barn.

– Vi ska se över de åtal som ogillades av tingsrätten och se om vi tänker överklaga, säger Sara Engelmark Leuf.

Åklagaren yrkade på sju år, men eftersom flera åtal ogillades blev straffet fem år.

– För min klient var just åtalet om våldtäkt mot barn en viktig punkt att frikännas från. Det är oklart om vi ska överklaga i nuläget, säger advokaten Per Larsson.

Fakta

Så gick 24-åringen tillväga

24-åringen utgav sig från att vara ett eller ett par år äldre än flickorna han hade kontakt med.

Han använde en annan mans namn och bilder på honom i sina kontakter med flickorna.

Förutom fängelse dömdes han att betala skadestånd på totalt drygt 700 000 kronor till offren.

Tingsrätten anser att 24-åringen inte lider av allvarlig psykisk störning och därför är endast fängelsestraff aktuellt.

Källa: Nacka tingsrätt